Styropian (ciasto)

Ciasto o nazwie Styropian zna zapewne każdy, swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. 

StyropianCiasto styropian

Ten kto wymyślił nazwę, miał dużą wyobraźnię, ludzie to mają skojarzenia 😉 Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję klasyczny styropian na śmietanie. Jakiś czas temu styropian był prawie na wszystkich blogach, piekli go wszyscy. Ja go piekłam, ale przepisu na blogu nie było, teraz to nadrabiam, gdyż to ciasto jest warte pokazania, mimo, że teraz większość osób piecze  jagodzianki. Oryginalny styropian smakuje prawie jak sernik z delikatnym posmakiem kokosów, jest jednak lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany sernik, ale jak ktoś nie piecze serników to nabierze się. Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta. Na powierzchni masy śmietanowej rozrzuciłam trochę świeżych malin, wyglądają jak kropelki krwi na śnieżnobiałej strukturze tego ciasta. Czekam na Wasze opinie o tym cieście, ja go uwielbiam 🙂

Styropian (ciasto) z malinami :

Styropianciasto styropian

Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami:
Sernik nowojorski
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki krupcztki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny

Przygotowanie ciasta:

Mieszamy suche składniki w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto hakiem robota., można to robić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy aby łatwo je się tarło na tarce. Pierwszą część ciasta ścieramy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 25 cm i podpiekamy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy i studzimy.

Składniki na masę:

  • 2 op. po 330 g kwaśnej śmietany 18 % (Mleczna dolina)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 1/2  szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mieszamy w misce śmietanę z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Ubite białka dodajemy do mokrych składników. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą silikonowej łyżki.

Przekładamy masę na podpieczone, przestudzone ciasto. Na powierzchni rozsypujemy trochę świeżych malin i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy styropian w temperaturze 160 stopni  C ok. 50 minut.

Styropian posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki, możemy też wykroić ciasto specjalnymi obręczami, aby miało okrągły kształt i udekorować je malinami.
styropian

Ciasto styropianCiasto styropian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

20 myśli nt. „Styropian (ciasto)

  1. chyba jednak nie każdy ciasto-styropian zna – ja widzę go po raz pierwszy 🙂 wygląda naprawdę smakowicie, a że sernik to coś co jem z chęcią, pewnie i to ciasto przypadnie mi do gustu i z przyjemnością wypróbuję przepis!

  2. Ciasto wygląda pięknie, szczególnie te „kółeczka „. Czy to jest jakaś specjalna foremka czy może to efekt wykrawaczki takiego pierścienia, niestety nie wiem jak się to fachowo nazywa.

  3. Ciasto wygląda pięknie, szczególnie te „kółeczka”. Czy to jest jakaś specjalna foremka czy to efekt takiej specjalnej wykrawaczki – obręczy, niestety nie wiem jak się to fachowo nazywa.

  4. pysznie ten styropian wygląda, ja co sobotę piekę jakieś ciasto i już mi się pomysły wyczerpały. Czy możesz mi powiedzieć , na jak dużą blaszkę jest to porcja? pozdrawiam.

  5. Pingback: Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. Pingback: Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.