Zakręcone jagodzianki

Sezon jagodowy uważam za rozpoczęty, gdyż jagody pojawiły się w naszych lasach, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki, tym razem nietypowe, bo zakręcone  A kto sobie odmówi zakręconych drożdżowych jagodzianek z kruszonką i lukrem. Przygotowałam więc pyszne drożdżówki, wyglądem przypominają szneki z glancem, mają tylko dodatkowo jagodowe nadzienie. Zrobiłam do jagodzianek pyszną kruszonkę, bo ja uwielbiam kruszonkę, dlatego często robię crumble z owocami 🙂 Polecam też mój przepis nOdrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) czy drożdżowe bułeczki z truskawkami, są również pyszne, gdyż bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls.

Gorące, pachnące  zakręcone jagodzianki z  kruszonką i lukrem są idealne  do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia.

Podczas pieczenia drożdżówek po całym domu roznosił się smakowity zapach.

Zakręcone jagodziankiZakręcone jagodzianki

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 100 ml  mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki – masła lub margaryny
  • 8 łyżek jagód + 2 łyżki cukru do posypania jagód

    kruszonka:
  • 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki zimnego masła
    lukier:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls )

Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki, kruszonka może spaść obok, jagodzianki i tak jeszcze trochę podrosną.

Pozostawiamy jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone jagodzianki  pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Jagodzianki jeszcze gorące lukrujemy. Smacznego.

Zakręcone jagodziankiDSC_0288DSC_0289

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Zakręcone jagodzianki

  1. Pingback: Czekoladowy styropian - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Bułeczki drożdżowe z rodzynkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *