Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe)

Zamiast zacząć dietę, wolę sobie  grzeszyć, bo  dopóki są jeszcze świeże truskawkami moja silna wola wisi na kołku.  A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek z truskawkami i kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki.

Gorące, pachnące  bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście, jesli w domu nie mamy siekacza do bakalii, czy też młynka.

Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach.

Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe)

drożdżowe bułeczki

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g mielonych migdałów  BackMit
  • 12 średnich truskawek
  • kruszonka:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 50 g mielonych migdałów BackMit
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli i mielone migdały, mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na cała powierzchnię blachy i  następnie pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki po upieczeniu trzeba  odrywać, jeśli chcemy, równe okrągłe bułeczki to musimy je ułożyć w większych odstępach na dużej blasze.

Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie,  mielony mak, są zawsze  u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę.

SAM_6802

drożdżowe bułeczkiSAM_6779SAM_6771SAM_6772SAM_6773SAM_6774SAM_6777

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe)

  1. Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *