Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką

Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką to czysta improwizacja, zaznaczam, że bardzo smaczna i wyglądająca również apetycznie.

Zawsze uwielbiałam wiórki kokosowe, nigdy nie oprę się świeżym, pachnącym truskawkom, pianka z jogurtu też warta jest uwagi. A łącząc wszystko 3 w 1 =  smaczne ciasto. Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką jest jednym z najsmaczniejszych jakie przygotowałam.

Polecam również inne przepisy wykorzystujące wiórki kokosowe:
Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter)

oraz wiórki kokosowe i truskawki:

Ciasto kokosowo-truskawkowe
Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam.
Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną,

Polecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka pianka jogurtowa jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła!

Ciasto kokosowo-truskawkoweCiasto kokosowo-truskawkowe

SKŁADNIKI:

  • 100 g margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kaszki manny
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji
  • na piankę jogurtową:
  • 1 szklanka* jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki* cukru pudru
    * szklanka o pojemności 250 ml

PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z wiórkami kokosowymi i kaszkę manną, oraz proszkiem proszku do pieczenia, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do masy jajecznej, dodajemy sypkie składniki, wszystko dokładnie miksujemy. Tortownicę (20 cm) smarujemy margaryną, przekładamy do niej ciasto. Na cieście układamy truskawki. Wstawiamy formę do gorącego piekarnika o temp 180 stopni, pieczemy 40 minut.

W między czasie przygotowujemy piankę z jogurtu i cukru pudru, dokładnie ubijamy. Piankę przekładamy na powierzchnię gorącego ciasta, zmniejszamy temp. do 150 stopni i ponownie wstawiamy tortownicę do piekarnika na 15 minut. Podobną piankę ale ze śmietany przygotowywałam w serniku nowojorskim .Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Delikatnie ostrym nożem obkrawamy całość, otwieramy tortownicę i zsuwamy ciasto na talerz, powierzchnię i boki ciasta dekorujemy plasterkami świeżych truskawek.Smacznego!

ciasto kokosowo-truskawkoweCiasto kokosowo-truskawkowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką

  1. Pingback: Styropian (ciasto) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.