Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką
Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec. Często je grilluję na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana. A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus to moja nowa miłość.
Bakłażan faszerowany kuskus, to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć szybko, do tego świetnie smakuje! Połączenie kuskus ze słodkimi suszonymi daktylami, słoną szynką, bardzo fajnie podkreśla i uzupełnia smak neutralnego bakłażana. 🙂 Dzisiejszy przepis to kolejną wersja faszerowanych bakłażanów, już pokazywałam Wam wersję z kaszą bulgur i warzywami oraz odrobiną boczku .
Dzisiejsza kolejna propozycja na farsz: kuskus, do tego suszone daktyle, szynka wędzona, papryka, cebula i czosnek, dużo natki pietruszki i ser mozzarella.
Kuskus to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, otrzymywany z twardej pszenicy durum. Kuskus jest uznawany za kaszę, ale tak naprawdę jest makaronem. Lubię wykorzystywać kuskus, gdyż nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzącą wodą, bulionem lub rosołem i poczekać chwilkę, aż napęcznieje wtedy jest gotowy do wykorzystania.
Polecam Wam przepisy z kuskusem:
– Sałatka z kuskusem
– Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus
– Pomidory z kuskus i sałatą
– Kuskus z warzywami
– Sałatka z rydzów i kuskus
–Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska
–Kluski z kaszy kuskus
–Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki
–Sałatka warzywna z kuskus
Faszerowany bakłażan jest nie tylko smaczny , ale i zdrowy.
Składniki na 2 porcje, Bakłażany zapiekane z kuskusem:
2 bakłażany
200 g kuskus
10 sztuk suszonych daktyli
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
½ czerwonej papryki
4 plastry szynki wędzonej, u mnie szwarcwaldzka
mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano lub opcjonalnie ulubione przyprawy
3-4 łyżki tartego sera mozzarella
olej rzepakowy, ok. 1 łyżki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę i posypujemy solą. Bakłażany odstawiamy na kwadrans. Kiedy pojawi się na nich tzw. rosa ścieramy ją ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bakłażany. Pieczemy je przez 15-20 minut do miękkości, wyciągamy środki, które potem dodajemy do farszu z kuskus .
Daktyle drobno siekamy, dodajemy do kuskus. Kuskus zalewamy wrzątkiem, ok. 1 cm powyżej powierzchni, przykrywamy, odstawiamy na 5-10 minut, a gdy wchłonie płyn mieszamy, aby rozdzielić ziarenka.
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju krótko podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, mieszamy, potem dodajemy drobno pokrojoną paprykę, kuskus z daktylami, na końcu dodajemy natkę pietruszki, posiekany miąższ bakłażana, doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie domowa mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano, dodajemy tarty ser.
Farszem wypełniamy połówki bakłażanów. Wierzch farszu możemy dodatkowo posypać serem, blaszkę z bakłażanami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut. Przed podaniem możemy jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki, bazylią lub kolendrą. Smacznego!