U mnie kończą się już niestety truskawki, które uwielbiam o tej porze roku. W tym roku truskawki wykorzystałam na kilka sposobów: w koktajlach, w lodach, mrożąc je i w przetworach m.in przygotowałam Dżem truskawkowy niskosłodzony oraz zrobiłam frużelinę truskawkową z karmelem i wanilią, na którą podaję Wam przepis. Z działki przyniosłam koszyk truskawek i od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę truskawkową. Frużelina to świetny dodatek do wszelakich deserów, moja frużelina ma idealnie gładką konsystencję i pyszny smak, lubię ją jeść prosto ze słoika.
W zeszłym roku przygotowałam też:
Frużelina jagodowa
Frużelina truskawkowo-arbuzowa
Frużelina truskawkowa z karmelem i wanilią, składniki na 8 słoiczków 200 ml:
Składniki:
2,5 kg truskawek
2 szklanki cukru
2 łyżki karmelu z wanilią
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Całe truskawki wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i karmelem z wanilią, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż frużelina zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą gęsty kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem, aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować w garnku lub wstawić do piekarnika i pasteryzować 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku.
Smacznego, ta frużelina truskawkowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki.