Frużelina truskawkowa

U mnie kończą się już niestety truskawki, które uwielbiam o tej porze roku. W tym roku truskawki wykorzystałam na kilka sposobów: w koktajlach, w lodach, mrożąc je i w przetworach m.in przygotowałam Dżem truskawkowy niskosłodzony oraz zrobiłam  frużelinę truskawkową z karmelem i wanilią, na którą podaję Wam przepis.  Z działki przyniosłam koszyk truskawek i od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę truskawkową.  Frużelina to świetny dodatek do wszelakich deserów, moja frużelina ma idealnie gładką konsystencję i pyszny smak, lubię ją jeść prosto ze słoika.

frużelina z truskawekFrużelina truskawkowa

W zeszłym roku przygotowałam też:
Frużelina jagodowa
Frużelina truskawkowo-arbuzowa

Frużelina truskawkowa z karmelem i wanilią, składniki na 8 słoiczków 200 ml:
Składniki:
2,5 kg truskawek
2 szklanki cukru
2 łyżki karmelu z wanilią
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Całe truskawki wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i karmelem z wanilią, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy  na średnim ogniu.  Gotujemy do momentu aż truskawki się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż frużelina zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą  gęsty kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem, aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować w garnku lub wstawić do piekarnika i pasteryzować 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku.
Smacznego, ta frużelina truskawkowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *