Babeczki jogurtowe z bitą śmietaną i truskawkami można przygotować na Sylwestra. Są na jeden kęs, można je poukładać na talerzu i każdy sobie wybiera taką, która mu najbardziej się podoba.
Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. cukru waniliowego Winiary,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/6 op margaryny,
- 1 łyżeczka margaryny do smarowania,
- 1 szt. jajko,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- 1/2 op. kubeczka porzeczek,
- 3 łyżeczki bułki tartej,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kilka truskawek
Przygotowanie:
W misce do miksowania mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W garnuszku rozpuszczamy ok 25 g margaryny, gdy przestygnie dodajemy 1 jajko i połowę dużego jogurtu, mieszamy za pomocą trzepaczki Triblade, gdy się dokładnie połączą składniki, wlewamy do misy z sypkimi i produktami, włączamy blender i dokładnie, ale szybko łączymy wszystkie składniki.
Silikonową formę smarujemy łyżką margaryny i obsypujemy bułka tartą. Za pomocą dużej łyżki nakładamy ciasto, wrzucić po 3-4 porzeczki, przykrywamy drugą łyżką ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem lepiej się upewnić czy babeczki się upiekły za pomocą patyczka do szaszłyków. Gdy wystygły ubiłam śmietanę kremówkę z 3 łyżeczkami cukru pudru i ozdobiłam świeżymi porzeczkami i plasterkami truskawek.