‪Japanese Cotton Cheesecake

Pyszne ciasto z trzech składników wypatrzyłam na youtube. Ciasto bije tam rekordy popularności. Ale czy to jest #‎Sernik ? Raczej jest to #‎ciasto sernikowe z 3 składników. W porównaniu do oryginału zwiększyłam ilość czekolady i serka do150 g, ilość jajek pozostała bez zmian. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową.
Przepis na Japanese‬ ‪Cotton‬ ‪Cheesecake‬, czyli pyszne ciasto z trzech składników.

DSC_2143DSC_2155

3 jajka,
150 g kremowego twarożku,
150 g białej czekolady.
Białka ubijamy na sztywno (ja ubiłam ze szczypta soli) i dzielimy na trzy części, Rozpuszczoną białą czekoladę na parze mieszamy z twarożkiem, dodajemy żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie masę. Na dno formy będącej na wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. Wyjmujemy. Możemy posypać cukrem pudrem, ja jednak sernik posmarowałam frużeliną wiśniową.

3 Ingredients ‪#‎Soufflé Cheesecake (‪Japanese ‪Cotton ‪Cheesecake)

DSC_2129

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „‪Japanese Cotton Cheesecake

  1. Pingback: Ciasto sernikowe z bezą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Zrobiłam na tegoroczną Wielkanoc. Strzał w 10! Chyba za wcześnie otworzyłam piekarnik, bo opadło, ale w smaku- super! Podałam z sosem malinowym. Polecam!
    Poza tym- gratuluję! Świetna strona!!! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *