Pyszne ciasto z trzech składników wypatrzyłam na youtube. Ciasto bije tam rekordy popularności. Ale czy to jest #Sernik ? Raczej jest to #ciasto sernikowe z 3 składników. W porównaniu do oryginału zwiększyłam ilość czekolady i serka do150 g, ilość jajek pozostała bez zmian. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową.
Przepis na Japanese Cotton Cheesecake, czyli pyszne ciasto z trzech składników.
3 jajka,
150 g kremowego twarożku,
150 g białej czekolady.
Białka ubijamy na sztywno (ja ubiłam ze szczypta soli) i dzielimy na trzy części, Rozpuszczoną białą czekoladę na parze mieszamy z twarożkiem, dodajemy żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie masę. Na dno formy będącej na wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. Wyjmujemy. Możemy posypać cukrem pudrem, ja jednak sernik posmarowałam frużeliną wiśniową.
3 Ingredients #Soufflé Cheesecake (Japanese Cotton Cheesecake)
wyglada przesmacznie i piekne zdjęcie ..pozdrawiam
Kusi mnie od dawna to cudo 🙂
Ooo proszę nie widziałam jeszcze takiej sernikowej wersji! Wydaje sie proste i zachęca wyglądam do zrobienia, chyba się skusze 😀
Pingback: Ciasto sernikowe z bezą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrobiłam na tegoroczną Wielkanoc. Strzał w 10! Chyba za wcześnie otworzyłam piekarnik, bo opadło, ale w smaku- super! Podałam z sosem malinowym. Polecam!
Poza tym- gratuluję! Świetna strona!!! Pozdrawiam 🙂
Czy piec ten serniczek w termoobiegu?
Góra- dół bez termoobiegu