Ciasto łaciate z jabłkami to smaczne, bardzo szybkie do przygotowania ciasto, świetnie też wygląda. Wzorek w kształcie łat dodaje mu uroku. Moje siostrzenice na jego widok powiedziały, że to ciasta wygląda jak krówka 😉
Składniki:
4 jajka
150 g cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
3 łyżki kakao
100 ml wody
1 jabłko
Masa serowa
250 g sera twarogowego z wiaderka
50 g cukru trzcinowego
1 budyń waniliowy Winiary
cukier wanilinowy Winiary
czekolada, krokant, powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Jabłko obieramy i kroimy w grube plastry.
Żółtka ucieramy z cukrem aż masa zrobi się biała, dodajemy olej i wodę, miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką silikonową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.
Ser twarogowy miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem.
Kakaowe ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25×25 cm). Masę serową nabieramy łyżką i opuszczamy w różnych odstępach na ciemne ciasto, blaszkę potrząsamy i stukamy nią o blat aby powierzchnia ciasta się wyrównała. Pieczemy ciasto około 40 minut w 170 stopniach.
Wystudzone ciasto kroimy na pół, jedną część smarujemy powidłami, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy migdałowym krokantem. Smacznego.
Wygląda niesamowicie uroczo 🙂
wygląda cudnie, przypomina mi ciasto, które piekła moja mama 🙂
Pingback: Proste ciasto z jabłkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię