Dzisiaj polecam przepis na wytrawne, małe bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską. Są w stylu jak przepis na: bułki drożdżowe faszerowane, cebularzy rolls, czy też do pizza rolls. Takie wytrawne bułeczki są bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.
Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls.
Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne i sycące, doskonale zastąpią kanapki.
Składniki:
- 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 1 op. suszonych drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- Mieszanka meksykańska w puszce
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem i solą, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę całość wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku otwieramy puszkę z mieszanką meksykańską, której zawartość odsączamy na durszlaku.
Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na małe kawałki, z każdego kawałka formujemy płaską bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. W każdej bułeczce robimy mały dołek do którego wkładamy trochę mieszanki meksykańskiej, zostawiamy bułeczki jeszcze na ok. 15 minut aby lekko podrosły. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone bułeczki drożdżowe studzimy na kratce. Smacznego!
Pingback: Pizza, najlepsze przepisy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrobiłam i są świetne, mięciutkie, super. Można próbować zmieniać farsze, a jak zostało mi ciasta, to zrobiłam jeszcze paluchy serowe. Dzięki za przepis