Żar leje się z nieba, na termometrze dochodzi do 30 stopni C, więc dla ochłody polecam orzeźwiające cytrynowe Lody z owocami w czekoladowych miseczkach. Do ich przygotowania wykorzystałam orzeźwiające w smaku lody premium Carte d’Or Lemon Pie, słodkie sezonowe owoce z mojej działki oraz własnoręcznie przygotowane z gorzkiej czekolady miseczki do podania lodów i chips czekoladowy do dekoracji.
To już trzeci smak lodów Carte d’Or, które wykorzystuję do przygotowania deseru, był już Czekoladowy deser lodowy z bezą włoską i rolada biszkoptowa z lodami i malinami, dzisiaj przygotowałam deser dla amatorów soczystych, kwaśnych cytryn i słodkiej bezy.
Opakowanie lodów zawiera sześć gotowych do nałożenia rozetek, które bez problemu można wyjąć z opakowania i zaserwować. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku cytrynowych lodów z kawałkami tarty i bezy, polane cytrynowym sosem to bardzo polecam. Lody Carte d’Or Chocolate Lemon Pie podałam w własnoręcznie przygotowanych czekoladowych miseczkach, które można na koniec zjeść 😉 Czy to nie jest dobry pomysł? Zresztą…sami spróbujcie! 🙂
Składniki (na 6 porcji):
1 opakowanie (900 ml) lodów Carte d’Or Lemon Pie
Owoce sezonowe: truskawki, poziomki, borówki
sok z cytryny
300 g gorzkiej czekolady min. 60%
odrobina oleju do posmarowania balonów
6 balonów
Jak przygotować czekoladowe miseczki? Balony trzeba nadmuchać aż osiągną wielkość orzecha kokosowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli zagotowujemy wodę w rondelku, na rondelku ustawiamy miseczkę, do której wkładamy połamane kawałki czekolady i rozpuszczamy ją nad parą, czekolada ma mieć ok. 50 stopni C. W roztopionej czekoladzie zanurzamy posmarowane olejem balony do 1/3 wysokości. Warstwa czekolady powinna być dosyć spora, żeby miseczka była sztywna. Posmarowane czekoladą balony odkładamy na deskę wyłożoną folią aluminiową i odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Kiedy czekolada jest już twarda, przebijamy balon szpilką i delikatnie usuwamy jego resztki ze środka. Na folii smarujemy pędzelkiem 6 pasków czekoladowych, odstawiamy aby chipsy lekko zastygły, Chipsy delikatnie odklejamy od folii i lekko je skręcamy, uważamy aby nie połamały się.
Miseczki czekoladowe wypełniamy dowolnymi dodatkami, w tym wypadku lodami i owocami.
Umyte owoce mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Lody wyjmujemy z zamrażalnika na chwilę przed podaniem, możemy też dodać trochę posiekanej mięty i świeżej stewii. Do czekoladowych miseczek wkładamy owoce, układamy rozetkę lodów Carte d’Or Lemon Pie oraz owoce. Deser dekorujemy chipsem czekoladowym. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Carte d’Or Lemon Pie:
Pojemność: 900 ml.
Sugerowana cena detaliczna: 18,00 zł
Carte d’Or to marka premium, od lat słynąca z głębokich i zmysłowych smaków, wysokiej jakości składników i zaskakujących połączeń smakowych. Czerpiąc z tradycji włoskich lodziarni, oferuje unikalną i jedyną w swoim rodzaju propozycje deserową. Opakowanie Carte d’Or to 6 gotowych do nałożenia porcji deserów lodowych – zakręconych w formie estetycznych rozetek, składających się z gęstego, intensywnego w smaku sosu i aksamitnych lodów, posypanych najwyższej jakości dodatkami.
Carte d’Or Lemon Pie to przepyszny deser lodowy z delikatną kwaśną cytrynową nutą, polany gęstym słodkim sosem cytrynowym oraz posypany kawałkami tarty i bezy. To doskonale zbalansowany kwaśno-słodki deser, dla wielbicieli orzeźwiających, cytrusowych nut. Doskonała propozycja na zwieńczenie posiłków w upalne dni.
Pingback: Przepisy z truskawkami na każdą okazję. Truskawkowe Love. 65 przepisów na truskawki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię