Sałatka z cukinii z sokiem z cytrusów. Ta sałatka z zielonej cukinii jest genialna w swojej prostocie i bardzo smaczna. Idealna z surowych młodych zielonych lub żółtych cukinii. Do sałatki cukinii nie obieramy! Gdy pojawiają się w sklepach młode cukinie biegnę do sklepu na zakupy! Sos z dodatkiem soku z cytryny i pomarańczy nadaje sałatce z cukinii niebanalnego smaku! Gdy pokroimy cukinię w plastry możemy przygotować tzw. carpaccio z cukinii. Będzie to błyskawiczna przekąska, albo dietetyczne śniadanie, gdy dodatkowo posypiemy takie warzywne carpaccio parmezanem to elegancka kolacja murowana.
Co zrobić z cukinii? Nasze pomysły znajdziecie tutaj.
Składniki na sałatkę z cukinii:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego lub octu jabłkowego
2 łyżki soku z pomarańczy
Sól i pieprz do smaku
cukinia- 2 sztuki
świeża bazylia i tymianek
Sposób przygotowania sałatki z cukinii:
Składniki sosu cytrusowego: oliwę, sok z cytryny i sok pomarańczowy mieszamy w słoiczku, potrząsając nim. Cukinię wraz ze skórą kroimy na cienkie plasterki za pomocą obieraczki, lekko solimy i polewamy delikatnym sosem z oliwy, soku z cytryny i pomarańczy, doprawiamy kolorowym pieprzem. Dekorujemy świeżą bazylią i tymiankiem. Smacznego!