Pojawiły się rydze w naszych lasach, a to znaczy, że jesień zbliża się dużymi krokami. Dzisiaj w naszym domu pachnie grzybami. Znaleźliśmy rydze, kurki, prawdziwki, podgrzybki i sowy. Rydze są tylko 4, ale wystarczy do tego prostego, ale jakże smacznego dania na śniadanie.
Dzisiaj na śniadanie proponuję moje ulubione danie- jajecznicę, ale z dodatkiem rydzów.
Jajecznica z rydzami to sycące i bardzo smaczne danie.
Składniki:
4 rydze
1 mała cebula
3 plastry parzonego boczku
szczypiorek
sól morska i pieprz czarny Kamis
3 jajka
1 łyżka śmietany 30%
Przygotowanie:
Plastry boczku wysmażamy na patelni z obu stron, odkładamy na talerz. Cbulkę kroimy w drobną kostkę, rydze w paski i dusimy na tłuszczu wytopionym z boczku, solimy aby puściły sok, całość dusimy do odparowania, wbijamy 3 jajka wymieszane ze śmietaną, mieszamy, ja nie lubię mocno ściętej jajecznicy, więc robimy to wg uznania. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy pieprzem i przekładamy na talerz.
Smacznego!
Leśne grzyby i te cudowne kawałki boczku.. Jej.. moja dieta zaraz pójdzie w.. .pole.
Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji „Męska uczta!” 😉