Nadszedł sezon grzybowy, a z nim możliwość zapełnienia spiżarni smacznymi darami lasu. Mamy to szczęście, że w naszych wielkopolskich lasach mamy dostęp do rydzów, jak również do innych smakowitych grzybów z prawdziwkami i kurkami na czele. Ale rydze można też kupić na targu, jeśli je zobaczycie to kupcie, bo smak rydzów jest niepowtarzalny. Najsmaczniejsze są rydze usmażone na maśle klarowanym Mogą wówczas stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Ja dzisiaj przygotowałam je do schabu.
Składniki
- plaster schabu wieprzowego
- 8 rydzów
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny, ostra papryka
- cytrynowy tymianek
Rydze oczyszczamy, przycinamy nóżki, płuczemy i osuszamy rydze. Kapelusze zostawiamy w całości. Na rozgrzane masło wrzucamy grzyby blaszkami do góry aby odparował z nich
nadmiar wody, smażymy na dość silnym ogniu, obracamy i posypujemy posiekanym czosnkiem. Smażymy, aż
grzyby zmiękną. Zmniejszamy ogień, układamy plaster schabu doprawiony pieprzem i papryką, obsypujemy cytrynowym tymiankiem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 6 minut, w połowie czasu duszenia obracamy schab i rydze. Doprawiamy solą morską.
Smaczny obiad! Polecam:)
Najprostsze dania najlepiej smakują. 😉
Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji „Męska uczta!” 😉
Pingback: Rydze panierowane smażone - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię