Gołąbki z kapusty włoskiej były tak dobre, oraz tak szybko się je przygotowuje, że Piotrek przygotował je ponownie. On zawsze robi ich sporo, gdyż kupuje największą główkę kapusty na rynku, którą potem trzeba wykorzystać np. robiąc parzychę. Gołąbki można je przygotować z różnymi dodatkami, nam najbardziej smakują gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Ostatnio odkryliśmy w jednym z supermarketów przecier pomidorowy o zawartości 99 % pomidorów, z którego wychodzi pyszna zupa pomidorowa lub sos pomidorowy. Dzisiejsze gołąbki przygotował Piotrek tradycyjnie, jednak wykorzystał do ich zrobienia kapustę włoską, która wymaga krótszej obróbki, natomiast nie zapiekał ich, ani nie smażył, tylko dusił w mieszance rosołu i przecieru pomidorowego. Farsz na gołąbki oprócz mięsa wieprzowego zawiera ryż, oraz sól, pieprz, majeranek.
Gołąbki w kapuście włoskiej doskonale się do tego nadają, zrobił 18 sztuk.
Smakowały wyśmienicie duszone w pysznym sosie pomidorowym.
Gołąbki w sosie pomidorowym:
Składniki na 18 gołąbków:
1 włoska kapusta
200 g ryżu długoziarnistego
80 dag mielonego mięsa wieprzowego z karkówki
1 cebula
2 łyżki majeranku
2 łyżki soli, w tym do ryżu i doprawienia kapusty
pieprz czarny
1 jajko
500 ml przecieru pomidorowego
1 litr domowego rosołu
Przygotowanie:
Z kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym na pół twardo ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, oraz pokrojoną drobno cebulą, wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon. Wyszło 18 gołąbków.
Gołąbki układamy ciasno w dość szerokim, a jednocześnie wysokim garze i zalewamy rosołem, dodajemy również przecier pomidorowy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż gołąbki będą miękkie, jeśli jest potrzeba można doprawić solą i pieprzem. Podczas duszenia gołąbków, wytworzy się pyszny, naturalny sos pomidorowy, którego nie trzeba niczym zagęszczać.
Gołąbki w sosie pomidorowym można podać z gotowanymi ziemniakami, ale wg mnie nie ma takiej potrzeby, same też smakują wyśmienicie.
Smacznego.
A jaki to przecier pomidorowy który zawiera te 99 % pomidorów ??
Przecier pomidorowy passata/ Tomato passata marka własna Tesco 500 g.
Pingback: Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kurczak w potrawce - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię