Dzisiaj miałam pomysł na prosty i szybki obiad, który przypadnie do gustu tym co lubią pikantne dania. Pikantne kotlety mielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową.
Nie są to tradycyjne kotlety mielone ze znanego już Wam przepisu, ale pikantne z dodatkiem musztardy z wędzoną papryką, oraz chili. Kotlety mielone przed usmażeniem obtoczyłam w mące kukurydzianej. Po usmażeniu mięso jest soczyste i aromatyczne.
Kotlety mielone pikantne, 12 sztuk:
Składniki:
50 dag mięso z szynki wieprzowej
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką,
1 bułka kajzerka
sól i chili do smaku
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka majeranku,
mąka kukurydziana
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz z odciśniętą bułką (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy jajko, 3 łyżeczki musztardy, drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą, chili i majerankiem, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy kotlety w mące kukurydzianej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety mielone ze smażonymi ziemniakami.
mmm.. lubię mielone, ale z dipem jeszcze ich nie jadłam.. muszę spróbowac i to obowiązkowo! 🙂