Przepis na Kolorową mini Frittatę, którą Piotrek przygotował jako przystawkę na Zimowym Smakowisku w Paszkówce. Frittata była zapiekana w formie na muffinki. Do podania ich wykorzystał kolorowe papilotki . Mini Frittata z szynką i serem może być przekąską na Sylwestra.
Kolorowa mini Frittata wg Piotra
Składniki (na 16 sztuk):
15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej podobnej)- powinny to być dość długie plastry
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona papryka
10 jajek
50 ml mleka 3.5 %
2 łyżki śmietany 30-36%
2 opakowania sera brie
sól i chilli do smaku
szczypiorek
pomidory koktajlowe
roszponka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wysmarować 1 łyżka oliwy. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie (boki i dno) plastrem szynki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać okrojoną w kostkę cebulę, którą należy dusić aż zmięknie. Zdjąć z ognia i zostawić aż przestygnie. Ser brie pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Ser rozłożyć równomiernie do foremek wyłożonych szynką. Jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i śmietany, odrobiny soli i chilli, dodać szczypiorek, 2/3 papryki i wymieszać łyżką. Masę jajeczną wlać do foremek. Na wierzchu posypać resztą papryki i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut, aż frittaty się napuszą i będą delikatnie przyrumienione. Wyjąć z piekarnika. Odczekać 5-10 minut i wtedy dopiero wyjmować je z formy. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Piotrek podał je w papilotkach do muffinek, które najpierw wyścielił roszponką, a na wierzchu ułożył połówki pomidorów koktajlowych.