Gdy usłyszałam od Piotrka: zrób coś słodkiego, mogą być jakieś ciasteczka do kawy, wiedziałam od razu co zrobię. Wg tego przepisu robię moje pyszne kruche rogaliki bez cukru. Czasami jogurt zastępuję serem – serowe rogaliki . Nie chciało mi się bawić w robienie rogalików, więc postanowiłam zrobić kruche serca, czyli kruche ciasteczka z malinami i cukrem, przygotowuje się je w ciągu 30 minut.
Przepis na to kruche ciasto bez cukru jest bowiem uniwersalny, bo to mój ulubiony przepis. Nie dodaje się do ciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Te Ciasteczka i rogaliki z tego przepisu zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, a przygotowuje je się bardzo szybko i nie wymagają dużo pracy, do tego są tanie w wykonaniu.
Składniki do ich przygotowania są zawsze w moim domu. A smakują wszystkim.
Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem jest prosty, jak drut poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Do ciasta nie dodajemy cukru, tym razem nadzienie składa się ze słodkich malin z rumem i posypałam powierzchnię cukrem trzcinowym. Ciasteczka są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są zbyt słodkie. Jak chcemy by były bardzo słodkie to możemy je nadziać słodką czekoladą. Nadziewamy ciasteczka tym co lubimy.
Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem:
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. jogurtu greckiego
200 g masła lub margaryny
szczypta soli
cukier trzcinowy
opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada cukier puder do posypania
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę miękkie masło i gęsty jogurt grecki (może być kwaśna śmietana), wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, smarujemy malinami z rumem, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą posypujemy cukrem. Foremką, ja miałam karbowane serce wycinamy z ciasta serca. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i podajemy do kawy.
Smacznego.
Pysznie wyglądają. Uwielbiam takie ciasteczka:)
Urocze 🙂
Przesmaczne zdjęcia,a przepis zapisuję, na nadchodzący jesienny weekend jak znalazł.