Uwielbiam kefir, często piję koktajle warzywne na jego bazie. Bardzo często dodaję do koktajli siekany koperek i tartą rzodkiewkę- przepis. Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też dania ze szpinakiem. Tym razem miałam całą paczkę świeżego szpinaku, który jest umyty i przebrany, nie trzeba już z nim nic robić. Polecam więc przygotować zdrowy, zielony koktajl, który ma taki optymistyczny zielony kolor. Wystarczy, że mamy blender, wrzucamy składniki do szklanego pojemnika i miksujemy, warzywny koktajl robi się praktycznie sam.Taki koktajl warzywny świetnie sprawdza się jako dodatek lub samodzielny posiłek przygotowany na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Koktajl warzywny ze szpinakiem na kefirze ze względu na swoje walory smakowe zachwyci również sceptyków i wrogów szpinaku. A jutro przygotuję zielony chłodnik ze szpinaku, sałaty i ogórka.
Koktajl warzywny ze szpinakiem na kefirze jest smaczny, zdrowy i kolorowy.
Składniki:
– garść umytego, osuszonego szpinaku (najlepiej kupionego w opakowaniu, wiec nie musimy nic z nim robić, jest umyty i przebrany)
– 300 g naturalnego kefiru
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (kefir i szpinak) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem. Przelewamy do szklanek, dekorujemy świeżym listkiem szpinaku i podajemy. Smacznego.
Pingback: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię