Lubicie takie ciasta z owocami? Ekspresowe w wykonaniu, do tego bardzo pyszne ucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej.
Inne ciasta z truskawkami:
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym
biszkopt z owocami
Sernik bez pieczenia z truskawkami
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ?
Składniki
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Truskawki + mąka do obtoczenia
1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do oprószenia formy
Przygotowanie
Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki, kroimy na pół, obtaczamy w mące, aby nie opadły podczas pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt grecko. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC (czasami wystarczy 50 minut) do tzw. „suchego patyczka”. Formę wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam, mogłabym takie ciasta jeść i jeść 🙂
Pingback: Ciasto z truskawkami na kefirze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Prosty placek z owocami na jogurcie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię