Kurki na maśle z pietruszką. Do kotletów panierowanych z karkówki często przygotowuję kurki z patelni z natką pietruszki. Sezon na kurki trwa na całego, co kilka dni przynosimy pełne kobiałki kurek. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do kotletów panierowanych z karkówki. Postanowiłam tradycyjnie przygotować kurki z masłem, cebulą oraz natką pietruszki, jak zwykle smakowały wybornie. Przepis na te kurki jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca. Gdy chcemy z tak przygotowanych kurek z patelni przygotować samodzielne danie obiadowe, wystarczy do kurek na patelni dołożyć ugotowany al dente makaron, wlać słodką śmietankę i zagotować, utworzy się pyszny sos kurkowy ze śmietaną i makaronem. Podobny przepis na letnie kurki z pietruszką znalazłam przeglądając ostatnio książkę „Smaki z Fjällbacki” Camilli Läckberg mojej ulubionej skandynawskiej autorki kryminałów. Ta książka nie jest kryminałem, jest typową książką kucharską z krótkimi opowieściami autorki i przepisami Christiana Hellberga jednego z najlepszych szefów kuchni, mistrza Szwecji w profesjonalnym gotowaniu, Kucharza Roku 2001, który dzieciństwo i młodość spędził w Fjällbacki. Jeśli robię prawie identyczne letnie kurki na maśle z natką pietruszki jak szwedzki szef kuchni to mogę się nazwać Kucharzem Roku Mojego Domu 2016 😉
Przepis na letnie kurki z patelni smażone na maśle z dodatkiem natki pietruszki.
Składniki:
100 g masła
2 cebule
1 ząbek czosnek
500 g – świeże kurki
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Kurki oczyszczamy i płuczemy na durszlaku, zostawiamy aż odciekną. Na 50 g rozgrzanego masła podsmażamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i 1 posiekany ząbek czosnku, gdy są gotowe odkładamy z patelni do miseczki. Na tej samej głębokiej patelni rozgrzewamy 50 g masła dajemy całe kurki i dusimy pod przykryciem. Kurki podczas duszenia puszczają sok, więc w ciągu 10 minut wszystko odparuje, kurki doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do duszonych kurek dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę, posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy. Gotowe. Tak przygotowane kurki na maśle to idealny letni dodatek do obiadu!