Kto czyta ten blog, wie że od pewnego czasu nie kupuję gotowych lodów. Nie dlatego, że szkoda mi wydać 2-3 zł za gałkę lodów, ale dlatego że ostatnio przygotowywanie domowych lodów dopracowałam do perfekcji.
Moje lody nie wymagają maszynki do lodów, podczas mrożenia nie robią się w nich kryształki lodu, wszyscy wiedzą, że domowe lody są rewelacyjne.
Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym i bitej śmietany, wszystko wymieszane ręcznie na różowy puch. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich.
Jaka satysfakcja z ich zrobienia, ponieważ te samodzielnie zrobione lody są pyszne, mają idealną kremową konsystencję, rozpływają się w ustach! I to nie jest tylko moja opinia, wszyscy tak mówili, którzy je kosztowali.
To są najlepsze lody jakie do tej pory zrobiłam!
Polecam! Najlepsze domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepszy przepis na lody malinowe bez maszynki
Składniki
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 250 g świeżych malin leśnych
Przygotowanie:
Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Wodę zagotowujemy w rondelku i do wrzątku wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści a syrop lekko zgęstnieje. Wrzucamy do niego umyte, przebrane maliny, gotujemy aż maliny się rozpadną. Na durszlaku układamy gazę, wlewamy maliny wraz z syropem i pozwalamy aby płyn odciekł, zwijamy gazę i wyciskamy resztę soku z pulpy malinowej. Dzięki wyciskaniu przez gazę w lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się biała i puszysta.
Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i cały czas ubijamy masę trzepaczką. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy kilka godzin (wystarczyło im 5 godzin), ale można je mrozić dłużej, ale wtedy przed podaniem trzeba trochę poczekać, aby móc uformować kulki łyżką do lodów. Lody podajemy w szklanych miseczkach lub na rożkach waflowych.
Te lody 2 razy przemieszałam podczas mrożenia , zostawiamypotem aż się zamrożą.
Są idealne, są najlepsze jakie zrobiłam.
mmm… malinowych nie robiłam jeszcze 🙂 wyglądają wspaniale.
A ja ostatnio się zastanawiałam, czy może jednak nie kupić maszynki do lodów, ale gdy pomyślałam o upychaniu misy do zamrażarki to zrezygnowałam.
Muszę spróbować tych lodów, bo wyglądają super… tylko doba mi się nie chce rozciągnąć.
Są tak smaczne, że dzisiaj robię je ponownie.
Wyglądają super i pewnie tak smakują,zrobię.Dziękuję serdecznie za przepis.Grazyna
A czy mrożone maliny też mogą być ? 🙂
Mogą 🙂
To na pewno zrobię 🙂 dobrze mieć, nawet w zimie, pudełko lodów 🙂
A co zamiast cukru?
Np. cukier brzozowy.
Syrop klonowy??
Ale, że co syrop klonowy? Zamiast syropu z cukru? Nie wiem czy nie wpłynie to na smak lodów.
Ja dodałam ksylitol
Pingback: Pomysły na desery lodowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wczoraj zrobiłam – lody są naprawdę pyszne!! Polecam 🙂
Pingback: Mrożony jogurt truskawkowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy składniki trzeba ubijać ręcznie?
Można ubijać mechanicznie.
Czy śmietanę ubijamy na sztywno zanim dolejemy syrop z malin? Czy wlasnie staramy sie do tego nie dopuścic ?
Tak ubijamy na sztywno przed dodaniem sok z malin, ona i tak zrobi się luźniejsza, ale będzie puszysta.
Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę 🙂
witam, chciałabym skorzystać z przepisu tylko nie mam pojęcia jak zrobić syrop z wody i cukru?tylko razem zagotować? nigdy nie robiłam lodów więc jestem niezaznajomiona w tym temacie.
Wodę zagotowujemy i do wrzątku wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści a syrop lekko zgęstnieje.
Lody poprostu pyszne nigdy nie kupre lodów ze sklepu
Czy zamiast leśnych można użyć malin ogrodowych? I czy jeśli nie odsączy się pestek wpłynie to jakoś na jakość lodów oprócz tego, że nie będą już tak aksamitne? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂
Ogrodowe mogą być, maliny mają drobne pestki, któe będą wyczuwalne podczas jedzenia
Słabe
Ja się wpraszam na takie lody
Lody obłędne! I proste w wykonaniu – co, nie ukrywam, w moim przypadku ma ogromne znaczenie 😉 Chciałam tylko zapytać, czy w taki sam sposób robiła Pani lody z innych owoców: borówek, truskawek, porzeczek? Czy w przypadku innych owoców należy zmienić sposób robienia syropu? Pozdrawiam 🙂
Tak robię, nie trzeba nic zmieniać
SUPER LODY