Purée z ziemniaków. Ziemniaczane purée. Ziemniaki puree. Przyrządzenie pysznego puree ziemniaczanego nie jest trudne, ale aby było lekkie i puszyste trzeba postępować według pewnych zasad. Jak zrobić aksamitne ziemniaczane puree? Jak przystało na Wielkopolan uwielbiamy kartofle. U nas ziemniaki muszą być i już!
W naszym domu ziemniaki są najczęściej podawanym dodatkiem do dań mięsnych. Przeważnie podajemy je prosto z wody lub właśnie przyrządzamy z nich purée. Idealne puree ma gładką jak aksamit konsystencję. Jest bez grudek, z dodatkiem stopionego masła, mleka lub śmietany oraz soli. Piotrek i Rafał zawsze proszą do mięsa o ziemniaki puree, nawet gdy podam ziemniaki w całości to widelcem rozgniatają ziemniaki na puree. Uwielbiają ziemniaczane puree, które jest delikatne i puszyste. Osobiście wolę całe ziemniaki, najlepiej w mundurkach. Puree z ziemniaków przygotowuję średnio 2-3 razy w tygodniu.
A Wy wolicie ziemniaki puree, z wody, pieczone, smażone, frytki, a może ziemniaki w mundurkach z solą i masłem?
Puree ziemniaczane z mlekiem i masłem. Przepis na Ziemniaki puree.
Składniki na Ziemniaki puree
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki masła
150 ml gorącego mleka
Ok. 1 łyżeczka soli do gotowania + ok. ½ do przygotowania puree
Przygotowanie puree z ziemniaków.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy są miękkie garnek przykrywamy pokrywką zostawiając małą szparę przez, którą odlewamy wodę, ziemniaki w garnku jeszcze na chwilkę ustawiamy na palniku aby odparowały. Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzucamy 2-3 łyżki masła i wlewamy wcześniej podgrzane mleko. Wszystko razem ugniatamy i mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą, musi powstać ziemniaczana masa o aksamitnej konsystencji.
Najczęściej podaję puree z ziemniaków ze świeżym koperkiem. Te ziemniaki to idealny dodatek np. do kotletów mielonych.