Kurki w śmietanie w moim domu jadało się bardzo często w okresie grzybowym. Jedynie tylko w postaci, w tej jednej potrawie, jako drobno posiekane kurki duszone w śmietanie. Innych dań z ich wykorzystaniem kurek nie znałam. To znaczy jadałam jeszcze Kurki marynowane. Mama drobniuteńko siekała kurki, wtedy uważało się, że grzyby są ciężko strawne i należy je długo dusić bądź gotować. Ale ten smak tak przygotowanych kurek noszę do dzisiaj w pamięci.
Postanowiłam przywołać wspomnienie w realnej postaci, przygotowałam kurki na sposób mamy, może nie posiekałam tych grzybów tak równiutko i drobniutko jak ona, ale smak był ten sam.
Kurki w śmietanie. Jak przygotować kurki w śmietanowym sosie?
SKŁADNIKI:
około 30 dag kurek
1 cebula
1 łyżka masła
ok. pół szklanki słodkiej śmietany
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Kurki czyścimy z resztek ściółki, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Siekamy je bardzo drobno. Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na 1 łyżce masła. Dodajemy do cebuli posiekane kurki, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. W między czasie mieszamy w osobnym naczyniu łyżkę mąki z niewielką ilością wody (aby nie było grudek), dodajemy do niej śmietankę, wlewamy do grzybów, dusimy aż sos dobrze zgęstnieje. Rozkładamy kurki w śmietanie do miseczek, posypujemy natką pietruszki.
Pingback: Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pierś kurczaka z tymiankiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię