Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim, którą robi się ok. 45 minut.
SKŁADNIKI:
- 1 ciasto francuskie
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- 1 op. Słodko-kwasnego sosu z papryką, ananasem i pędami bambusa
- 2 jajka
- 1 op. sera feta
- 100 ml śmietany do sosu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE: Formę od tarty wyłożyć ciastem francuskim– ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 180° z włączonym termoobiegiem. Mięso mielone podsmażyć ze startą marchewką na 1 łyżce oleju, doprawić je sola i pieprzem. Dodać opakowanie Słodko-kwasnego sosu z papryką, ananasem i pędami bambusa, przestudzić. Dodać pokruszony ser feta i jajka wymieszane ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wyłożyć całą przygotowaną masę. Formę wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.