Jesień to pora roku, która cieszy bogactwem warzyw i owoców. Dostępne na targowiskach i w sklepach jabłka, gruszki, śliwki, kapusta, kalafiory, pomidory, czy inne produkty pozwalają wyzwolić wyobraźnię kulinarną. A jesień to idealna pora na konkurs kulinarny z nagrodami w postaci wielkiej paczki produktów marki Sante, prawda ? Do działa, niech moc będzie z Wami, niech garnki, noże i patelnie idą w ruch! Przygotujcie jesienne danie, albo deser, w którym wykorzystacie dowolny produkt z całej oferty marki Sante. Swoje przepisy publikujcie w komentarzach do tego postu podając w treści również swój adres e-mail, tak abym mogła was zawiadomić o ewentualnej wygranej lub dodawajcie przepisy ze zdjęciem produktu na naszym Fanpagu z dopiskiem „Jesienny konkurs z Sante” lub gdy chcecie się pochwalić zdjęciem przepisu umieszczonego w komentarzu pod wpisem to wyślijcie je na adres: p.jola1@wp.pl z dopiskiem „Jesienny konkurs z Sante”.
Poniższe zdjęcie pokazuje co wchodzi w skład nagrody.
Krótki regulamin konkursu:
- Organizatorem konkursu jestem ja – współautorka bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię dostępnego pod adresem: http://www.straga.pl
- Konkurs trwa od 18 listopada 2015r. do 28 listopada 2015 r. do godziny 23:59 – decyduje godzina publikacji komentarza pod postem konkursowym.
- Nagrodą w konkursie są dwa zestawy produktów marki Sante (takie jak na zdjęciu).
- Wysyłką nagród zajmuje się agencja Synertime i w przypadku wygranej dane osobowe zwycięzców zostaną jej przekazane w celu przekazania nagrody
- Fundatorem nagród jest właściciel marki Sante.
- Zwycięzcy zostaną wybrani przeze mnie według mojej subiektywnej oceny i od tej decyzji nie będzie przysługiwało odwołanie.
- Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu tygodnia od zakończenia konkursu
- Zadaniem konkursowym jest podanie autorskiego przepisu na jesienne danie z użyciem przynajmniej jednego z produktów marki Sante. Dodane zdjęcia potrawy nie jest obowiązkowe, ale na pewno będzie podnosić wartość zgłoszenia. Prace powinny być dodawane jako:
– pojedyncze komentarze do wpisu konkursowego, ewentualne autorskie zdjęcia potraw należy przesyłać pod adres: p.jola1@wp.pl
– przepisy ze zdjęciem na Fanpagu bloga z dopiskiem „Jesienny konkurs z Sante”.
Przesłanie zdjęcia równa się wyrażeniu zgody na udzielenie praw autorskich organizatorowi konkursu na publikację tego zdjęcia w albumie konkursowym na fanpagu na FB oraz na publikację zdjęć na blogu. - Do zgłoszenia konkursowego na blogu musi zostać dołączony adres e-mail, na który organizator będzie mógł przesłać zawiadomienie o ewentualnej wygranej w konkursie, informacja zaś o wyróżnieniu zgłoszenia na fanpagu pojawi się w wiadomości prywatnej na FB.
- Zwycięzca konkursu ma obowiązek odpowiedzieć na mail lub wiadomość prywatną informującą o wygranej w ciągu 3 dni roboczych od otrzymania wiadomości podając swoje dane adresowe zawierające adres (obowiązkowo na terenie Polski) do wysyłki nagrody i numer kontaktowy dla kuriera. W przypadku braku odpowiedzi prawo do nagrody przepada
- Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z zaakceptowaniem niniejszego regulaminu.
Jesienny konkurs z Sante
Brązowy ryż gotowany z chili i kurkumą
– jajko wiejskie ugotowane na miekko
– świeża zielenina – u mnie szpinak i jarmuż
– pomidorki koktajlowe – kilka plastrów mozarelli
– 2 łyżki domowego sosu czosnkowego zrobionego na bazie z jogurtu naturalnego.
– łyżeczka oleju kokosowego
– łyżeczka ziaren chia
Ryż gotuję ale dente na rosole z kurczaka z chili i kurkumą (obie przyprawy stosowane jednocześnie działają odtruwająco i spalają tłuszcz). Jajko gotuje na miękko (lepiej przyswajalne w takiej formie). Wrzucam surową zieleninę, skrapiam olejem kokosowym (zdrowe tłuszcze) i sosem czosnkowym. Na końcu dorzucam przekrojone pomidorki koktajlowe, plasterki mozarelli i posypuję ziarenkami chia. Świetne lekkostrawne danie 🙂 przepis razem ze zdjęciem mojego autorstwa przesyłam na Pani @. Zgadzam się na na udzielenie praw autorskich organizatorowi konkursu na publikację tego zdjęcia w albumie konkursowym na fanpagu na FB oraz na publikację zdjęć na blogu….pozdrawiam 🙂
Jesień to czas kiedy szukamy dań wyszukanych, pachnących pożywnych. takie są owoce morza, z dodatkiem świeżej natki pietruszki i amarantusem.
Owoce morza z amarantusem i natką pietruszki
Składniki:
paczka owoców morza -mrożonych+łyżka oleju rzepakowego+ dobra szczypta soli i łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki (200ml) suchego amarantusa Sante + 34/ szklanki wody+ pół płaskiej łyżeczki soli
Garść świeżej natki pietruszki.
Robimy:
Owoce morza wrzucamy na łyżkę rozgrzanego oleju, obsmażamy około15 minut, aż owoce zrobią się miękkie i lekko chrupiące. dodajmy sól i sok z cytryny.
Amarantus przygotowujemy według przepisu: Ziarna amarantusa zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od razu zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem, aż będzie miękki. Powinien wchłonąć całą wodę.
Dodajmy go do owoców morza. Podgrzewamy razem około 2-3 minut i podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Jeszcze mój mail do dania:
Owoce morza z amarantusem i natką pietruszki
latosiowy-dom@wp.pl
Sałatka gruszkowo- selerowa z dodatkiem żurawiny
Składniki:
1 seler ( około 0,4kg)
3 gruszki
80g suszonej żurawiny Sante
sok z 1 cytryny
1 jogurt naturalny 150g
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach.
Gruszki obrać, wydrążyć środek i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Seler, gruszki i żurawinę wymieszać razem, dodać majonez i doprawić sokiem z cytryny.
Sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Dodatkowo można sałatkę udekorować.
Pozdrawiam Ewelina
linka2107.88@o2.pl
mozna dodac kilka wpisów? 😉
Tak, ale jako osobne komentarze.
Sante to jedna z moich ulubionych producentów zdrowej żywności. Marka jest solidna, więc w mojej kuchennej szafce większość produktów sypkich, jak otręby, płatki, musli i batoniki ale też kasze itp, to właśnie produkty tej firmy. Ucieszyłam się na myśl o możliwości wygrania produktów zdrowej żywności właśnie z firmy Sante 🙂
Dlatego też w poniższym przepisie można znaleźć więcej niż jeden produkt tej firmy. Alternatywa dla wielbicieli czekoladowych niezdrowych słodkości:
Zdrowy blok „czekoladowy” z awokado, z nutą suszonej śliwki
s k ł a d n i k i:
400 g mleka w proszku
1/2 szklanki mleka (w płynie)
2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (Sante)
3 sztuki dojrzałego awokado
3-4 łyżki kakao
+ orientacyjnie: wafle ryżowe z amarantusem Sante (pokruszone), błonnik Sante, ostropest plamisty Sante, ryż chrupiący o smaku czekoladowym Sante, śliwki suszone Sante (prawie całe opakowanie, posiekane na różnej wielkości kawałki)
w y k o n a n i e:
1. Mleko podgrzać. Dodać cukier i kakao. Wymieszać, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wystudzić.
2. Do dużej miski wsypać mleko w proszku i pozostałe składniki w orientacyjnych proporcjach.
3. Mieszankę zalać płynną masą i wymieszać dokładnie. Jeśli chcemy dodać więcej dodatków, możemy to zrobić na tym etapie.
4. Gotową masę przelać do formy (najlepiej keksówki) wyłożonej folią spożywczą.
5. Zostawić do schłodzenia na kilka godzin.
6. Wyjąć z keksówki. Kroić na plastry ogrzanym w gorącej wodzie nożem.
Prosta sprawa, a jaka pyszna! 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
mollisia
mollisia@gazeta.pl
Niestety nie widziałam możliwości edycji komentarza. Zapomniałam dopisać do pierwszego podpunktu:
– Do masy z mleka, cukru i kakao, po ostudzeniu, należy dodać krótko zmiksowane lub bardzo dokładnie roztarte widelcem awokado i b. dokładnie wymieszać. Dopiero taką należy wmieszać w suche składniki.
Mój przepis na zdrowe batony snickersy z masłem orzechowym Sante 🙂
Przekąska na drugie śniadanie wcale nie musi być nudna! Może to być coś słodkiego, ale totalnie zdrowego! Składniki:
– łyżka miodu,
– kakao (ok. 3 łyżki)
– mąka żytnia (szklanka)
– posiekane orzechy,
– 4 łyżki masła orzechowego Sante
– szklanka płatków owsianych
– jajko
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1/5 szklanki mocnej kawy
Jajko, olej, miód, kawę i masło orzechowe miksujemy. Potem dodajemy do masy kakao, połowę posiekanych orzechów, płatki owsiane i mąkę. Całość wykładamy na blaszce na papierze i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Po wyjęciu smarujemy z wierzchu masłem orzechowym i posypujemy resztą orzechów. Gotowe! 🙂
galaszewska.a@gmail.com
Jesienne naleśniki otrębowe
taki sobie wymyśliłam przepis na naleśniki 🙂
składniki:
1 szklanka zmielonych na mąkę otrąb owsianych Sante
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
oliwa do smażenia
masło orzechowe Sante
kiwi
konfitura porzeczkowa
cukier puder
Otręby mielimy w młynku lub benderze na mąkę, dodajemy jajka, mleko i szczyptę soli, mieszamy. Powstałe ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego dlatego jeżeli jest za gęste dodajemy więcej mleka a jeśli za rzadkie dodajemy mielonych otrąb. Naleśniki smażymy na odrobinie oliwy. Smarujemy masłem orzechowym i na masło układamy kiwi, zwijamy i posypujemy cukrem pudrem, podajemy z konfiturą porzeczkową (lub inną ulubioną). Do naleśników możemy użyć innych ulubionych owoców a także dorzucić ulubione bakalie Sante 🙂
/ 1 porcja/
dietetyczne ciasto czekoladowe ze śliwkami
– 1/2 szklanki mąki eko żytniej razowej Sante
– 20g płatków owsianych Sante
– 20g mąki kokosowej
– 15g naturalnego kakao
– 2 białka jajek
– 1 duży banan
– 2 łyżki cukru trzcinowego drobnego Sante
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta mielonego imbiru
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli morskiej o obniżonej zawartości sodu Sante
– 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Sante
– 2 łyżki żurawiny wielkoowocowej Sante
– 4 duże śliwki
– 2 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)*
*można zastąpić innym dżemem lub pominąć
Płątki owsiane mielimy w młynku na mąkę. Mąki mieszamy z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, kakao, imbirem oraz cynamonem. Banana zgniatamy za pomocą widelca lub blendera, natomiast białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do suchych produktów dodajemy najpierw banana, miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy orzechy laskowe oraz żurawinę, mieszamy. Na końcu dodajemy białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego naczyńka (do natłjszczenia możemy użyć oleju w spray’u), następnie nakładamy warstwę pokrojonych drobno śliwek. Powidła, a następnie śliwki przykrywamy drugą połową masy, a na wierzchu układamy resztę owoców. Ciasto pieczemy w piekarnisku nagrzanym do 185*C przez 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie podajemy solo lub też z dodatkiem masła orzechowego Sante lub świeżych owoców. 🙂
Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami włoskimi
Jesienny makaron z brukselką, orzechami włoskimi i królową jesieni-dynią. Wszystkie smaki wyśmienicie się uzupełniają, tworząc naprawdę pyszne danie, które może umilić nam niejeden chłodny wieczór. Polecam!
Składniki: (na 2 porcje)
150 g makaronu kokardki
300 g dyni
80 g orzechów laskowych SANTE
100 ml śmietany 18%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g brukselki
garść kukurydzy i zielonego groszku
50 g startego parmezanu
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Makaron oraz brukselkę ugotować al-dente, odcedzić.
Dynię oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut do miękkości. Gdy dynia lekko przestygnie, obrać ją ze skórki.
Śmietanę wylać na patelnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, groszek, kukurydzę oraz odrobinę wody. Wymieszać, przyprawić i gotować kilka minut. Pod koniec dodać dynię, makaron, brukselkę, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie. Dobrze wszystko wymieszać do połączenia składników. Podawać na ciepło. Smacznego!
Ciasto czekoladowe z dynią
Rozpływające się w ustach, wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady 😉 Proste, skromne, nieskomplikowane, polane błyszczącą polewą… palce lizać! Na jesienne, chłodne wieczory, przy kubku gorącej kawy będzie doskonałe 🙂
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1/3 szkl oleju
1/2 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
100 g posiekanych orzechów włoskich Sante
100 g gorzkiej czekolady
120 g mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
60 g gorzkiej/mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany 18%
Przygotowanie:
1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej, czekoladę i puree z dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem i śmietanką. Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy.
3. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i od razu pokroić. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Mus pomarańczowo-dyniowy z orzechami
Aromatyczny mus dyniowo-pomarańczowy z dodatkiem orzechów włoskich. Jego kolorek przyciągnie każdego 🙂 Puszysty, nie za słodki, najlepszy schłodzony. Minimum pracy, maksimum smaku…to lubię!
Składniki: (na 4 porcje)
300 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki miodu
3 łyżki serka mascarpone
200 g puree z dyni, np. domowej roboty
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich SANTE
Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać miód, cynamon, serek mascarpone, puree z dyni, skórkę oraz sok z pomarańczy. Wszystko dobrze zmiksować. Tak przygotowany mus przełożyć do 4 szklanek/pucharków. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
JESIENNE DYNIOWE BABECZKI
Niezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni. Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam!
Składniki: (na około 12 sztuk)
Ciasto:
1 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
2 jajka
1/2 szkl oleju rzepakowego
100 g cukru
3 łyżki cukru trzcinowego SANTE
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Puree, jajka, olej oraz cukry roztrzepać w misce. W innym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać do nich mokre i krótko wymieszać tylko do połączenia składników. Masę nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Tak dla upewnienia się, czyli zdjęcie potrawy musi być z produktem (opakowaniem) Sante??
Nie, na zdjęciu nie musi być, jedynie produkt Sante ma być wymieniony w składnikach.
Dietetyczny chlebek dyniowy
przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm
260g płatków owsianych SANTE
duży banan
szklanka purée z dyni
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki miodu
+ opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady
Płatki owsiane przełóż do misy blendera, zmiksuj na mąkę. Następnie dodaj pozostałe składniki: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz purée z dyni i banana pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość miksuj na wolnych obrotach, dolewając mleko z miodem i ekstraktem waniliowym. Miksuj do całkowitego połączenia się składników. Następnie wymieszaj ciasto z posiekaną czekoladą, po czym przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu.
Smacznego 🙂
Miniserniczki podwójnie orzechowe
Składniki:
(na 6 sztuk)
250g mielonego twarogu
1/3 szklanki cukru
3 łyżki masła orzechowego
1 jajko
100ml śmietanki
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
6 łyżeczek kajmaku na wierzch
Przygotowanie:
W misce umieścić twaróg, jajko, śmietankę i cukier. Zmiksować krótko, do połączenia składników. Następnie dodać masło orzechowe, mąkę i siekane orzechy włoskie, znów krótko zmiksować.
Masę przekładać do papilotek, do pełna. Piec w 160’C około 30 minut. Wystudzić w piekarniku.
Zimne serniczki posmarować kajmakiem.
Chałwa słonecznikowa
Składniki:
300g łuskanego słonecznika Sante
2 łyżki miody płynnego (u mnie mój ulubiony, malinowy)
Przygotowanie:
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste i pachnące. Wystudzić i umieścić w misie blendera. Zblendować na gładką masę, ale nie na masło. W moim przypadku ziarenka nie są dokładnie zblendowane, ale taka wersja mi bardziej odpowiada.
Do zmiksowanych ziarenek dodać miód i ponownie zblendować, aby składniki się połączyły.
Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej) i schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
Gotową pokroić dowolnie – w batoniki lub cukierki.
Ciasteczka sezamowe
Składniki:
100g miękkiego masła
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki prażonego sezamu Sante
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, dodać jajko i znów zmiksować. Następnie dosypać mąkę z sodą i 1/2 szklanki sezamu, ponownie zmiksować. Uformować wałek, otoczyć w pozostałym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie odkrawać po plasterku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’C około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Produkty Sante w dużych ilościach przewijają się w mojej kuchni, podany dzisiaj przepis mógłby w większości być wykonany właśnie z produktów tej marki.
Fit batoniki musli
składniki:
250g płatków owsianych Sante
30g płatków gryczanych, błyskawicznych
20g otrębów
20g wiórek kokosowych
20g sezamu Sante, można do delikatnie podprażyć na patelni
70-100g rodzynek
garść orzechów włoskich
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki miodu
50g masła, roztopionego
2 jajka
25g brązowego cukru Sante, opcjonalnie
wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski. Olej kokosowy, miód, roztopione masło i jajka dokładnie wymieszać i przelać do suchych składników.
Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią całą masę. Wszystko dokładnie docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20-25 minut.
Po tym czasie formę wyjąć, chwilkę przestudzić i pokroić na dowolnej wielkości batony, wyjmować z formy po całkowitym ostudzeniu.
magda.kasperczyk@gmail.com Zdjęcie wysłane na maila.
Pozdrawiam Magda K.
Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Składniki:
2 dynie makaronowe lub piżmowe
garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie)
10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
1 duża czerwona cebula
słoik zielonych oliwek
słoik suszonych pomidorów
15 dag kaszy gryczanej prażonej SANTE
10 dag tartej mozarelli
oliwa z oliwek
sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE
pieprz
tłuszcz do smażenia
sos:
6 łyżek zalewy z pomidorów
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
sól, pieprz
Sposób przygotowania: Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 porcje. Za pomocą łyżki wydrążamy środki. Solimy i pieprzymy. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.
Gruszkowa zapiekanka z bułkami
Składniki:
8 gruszek
sok z połowy cytryny
5 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego Demerara SANTE
łyżeczka cynamonu
10 dag żurawiny wielkoowocowej SANTE
8 bułek (najlepiej kajzerek)
4 jajka
3 szklanki mleka
tłuszcz do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania: Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski. Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Mieszamy. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod przez ok. 30 minut. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru. Wykładamy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com
Ciasteczka owsiane
1/2 kostki miękkiego masła
¾ szklanki cukry trzcinowego SANTE
duże kwaśne jabłko (utrzeć na tarce, małe otworki)
Te składniki utrzeć lub zmiksować.
Następnie dodajemy:
dużą szklankę mąki orkiszowej,
1 jajko,
1/4 szklanki mleka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy
2 szklanki płatków owsianych SANTE
około 1,5 szklanki dodatków (żurawina SANTE, rodzynki SANTE, orzechy włoskie SANTE, jagody Goji SANTE, słonecznik łuskany SANTE, sezam SANTE) – taką masę gniotę ręką, czasem dodaję jeszcze ciut mleka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Gotową masę „ciastkową” wykładamy łyżką na papier do pieczenia i formujemy płaskie, nie za duże ciasteczka.
Piekarnik na 180 st. ok 20 min. aż się zezłocą.
Smacznego 😉
Pozdrawiam
madzikcho@interia.pl
Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną
Składniki:
9 płatów lasagne
50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
10 dag suszonej żurawiny wielkoowocowej SANTE
50 dag mielonego twarogu
pół kostki masła
opakowanie budyniu waniliowego
2 jajka
5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego Demerara SANTE
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
kardamon, mielone goździki, imbir
masło do smażenia i wysmarowania formy
Sposób przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.
Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com
Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym
Składniki:
• 50 dag karkówki
• 2 garście suszonych grzybów
• 7 łyżek kaczy jęczmiennej perłowej SANTE
• 4 duże ziemniaki
• 6 ogórków kiszonych
• 2 łyżki śmietany
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie RAFEX
• sól morska jodowana drobnoziarnista Sante
* pieprz
• tłuszcz do smażenia
• natka pietruszki
Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do garnka. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com
Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym
Składniki:
• 50 dag karkówki
• 2 garście suszonych grzybów
• 7 łyżek kaczy jęczmiennej perłowej SANTE
• 4 duże ziemniaki
• 6 ogórków kiszonych
• 2 łyżki śmietany
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
• sól morska jodowana drobnoziarnista Sante
* pieprz
• tłuszcz do smażenia
• natka pietruszki
Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do garnka. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com
Leśna karkówka z suszonymi pomidorami
Składniki:
4 plastry karkówki
2 garście suszonych grzybów
słoik suszonych pomidorów
łyżka rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
łyżka mąki
sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE
pieprz
kasza gryczana prażona SANTE- 3-4 woreczki
Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Odstawiamy aż napęcznieją. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodajemy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Jesienne żeberka z rodzynkami i jabłkami
Składniki:
· 1,5 kg żeberek wieprzowych
· 4 jabłka
· 2 szklanki śmietany kremówki
· 2 szklanki bulionu
· 2 garście rodzynek Sante
· 2 łyżki majeranku
mąka do obtoczenia mięsa
· sól morska jodowana drobnoziarnista Sante
* pieprz
· przyprawa korzenna
· tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Żeberka nacieramy solą, pieprzem i przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com
Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym
Składniki:
* 65 dag szynki
* 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)
* 2 cebule
* 3 ziela angielskie
* 2 liście laurowe
* szklanka bulionu (może być z kostki)
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 5 ogórków konserwowych
* sól morska jodowana drobnoziarnista Sante, pieprz
* tłuszcz do smażenia
* kasza gryczana prażona Sante
Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu aż zmiękną. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 min. Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gulaszem.
Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com
OWSIANA SZARLOTKA
Zdrowsza wersja szarlotki i równie smaczna jak tradycyjna.
Składniki:
Ciasto owsiane:
-1 szkl. płatków owsianych SANTE
-1 szkl. mąki
-15 dag margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-1/4 szkl. cukru
Kruszonka;
-2 szkl. płatków owsianych SANTE
-1/2 szkl. cukru trzcinowego SANTE
-10 dag margaryny
Ponadto:
-1 l prażonych jabłek
Sposób przygotowania:
1. Margarynę stopić, ostudzić. Płatki owsiane zblenderować. Suche składniki połączyć. Jajko ubić z cukrem na puch. Do suchych składników dodać dodać margarynę wymieszać, na koniec dodać ubite jajko delikatnie wymieszać. Tortownicę (śr.26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, podpiec 15 min w temp. 170 stopni.
2.Składniki na kruszonkę zagniatamy.
3.Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.40-45 min. w temp.170 stopni.
matusiewiczmarta@gmail.com
SERNIK OWSIANY Z JABŁKAMI
Sernik jest pyszny i ciężko poprzestać na jednym kawałku:)
Składniki:
Spód owsiany:
-10 dag płatków owsianych SANTE
-2 łyżki dowolnych otrębów SANTE
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szkl. cukru trzcinowego SANTE
Ser:
-20 dag twarogu z kostki
-3 jajka
-4 łyżki budyniu śmietankowego
-7 łyżek cukru
-1 cukier waniliowy
Ponadto:
-1 jabłko
-polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
1.Spód: płatki i otręby zalewamy 3/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 30 min. by napęczniały. Następnie dodajemy cukier,proszek do pieczenia,jogurt,dokładnie wymieszać,jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać 1-2 łyżki mąki.
2.Ser: sera nie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy ser oraz budyń, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z serem.
Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
3. Tortownicę(śr.21 cm) wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy połowę ciasta owsianego , układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, na górę wykładamy ser. Pieczemy ok.50 min w temp.170 stopni. Wystudzony sernik dekorujemy polewą.
matusiewiczmarta@gmail.com
SERNIK Z ŻURAWINĄ NA OWSIANYM SPODZIE
Składniki:
Ciasto owsiane:
-1 szkl. płatków owsianych SANTE
-1 szkl. mąki
-15 dag margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-1/4 szkl. cukru trzcinowego SANTE
Masa serowa:
-1 kg zmielonego sera
-1 margaryna
-1 budyń śmietankowy
-6 jajek
-3/4 szkl. cukru
-3 łyżki płatków owsianych SANTE
-3-4 garści żurawiny SANTE
Sposób wykonania:
1.Margarynę stopić, ostudzić. Płatki owsiane zblenderować. Suche składniki połączyć. Jajko ubić z cukrem na puch. Do suchych składników dodać dodać margarynę wymieszać, na koniec dodać ubite jajko delikatnie wymieszać. Tortownicę (śr.26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, podpiec 10 min w temp. 170 stopni.
2.Ser: margarynę ucieramy z cukrem na puch, cały czas ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy ser, budyń oraz płatki owsiane. Na końcu dodajemy ubita pianę i żurawinę, delikatnie mieszamy. Ser wykładamy na ciasto owsiane, pieczemy ok.60 minut w temp. 170 stopni. Wystudzony sernik dekorujemy np. cukrem pudrem lub polewą czekoladową
KURCZAK FASZEROWANY KAPUSTĄ CZERWONĄ I BAKALIAMI
Składniki:
-kurczak ok.1,5 kg
Farsz:
-1 szkl. ugotowanego ryżu
-1 szkl. poszatkowanej kapusty czerwonej
-50 dag mięsa mielonego wieprzowego
-2 łyzki słonecznika SANTE
-2łyżki rodzynek SANTE
-2 łyżki żurawiny SANTE
-1 jajko
-przyprawy-sól,pieprz,czosnek granulowany, papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego
Sposób wykonania:
1.Kurczaka myjemy ,osuszamy,wycinamy kości. Nacieramy przyprawa do kurczaka , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Farsz:kapustę obgotowujemy w wodzie z dodatkiem occtu lub soku z cytryny , odcedzamy. Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, przyprawiamy.
3.Farszem napełniamy kurczaka, zszywamy nicią, nóżki związujemy. Kurczaka układamy z naczyniu żaroodpornym i posypujemy garścią żurawiny i rodzynek,podlewamy 1 szkl. wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut. Kurczaka podczas pieczenia można polewać wodą alby się nie spiekł.
4.Sos pozostały z pieczenia kurczaka wraz z bakaliami przekładamy do rondelka dodajemy ok.1 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia , 2 łyżeczki mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do sosu , gotujemy do zgęstnienia sosu.
5.Kurczaka podajemy z ziemniaki,sosem oraz surówką.
matusiewiczmarta@gmail.com
3-SKŁADNIKOWE BATONY Z PREPAROWANYCH ZIAREN Z MASŁEM ORZECHOWYM
100-120g preparowanych („dmuchanych/ekspandowanych”) ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. – u mnie mieszanka tych trzech
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki masła orzechowego SANTE
W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami i mieszamy. Formę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mocno dociskając. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 5h. Kroimy na 10 równych kawałków. Smacznego! 🙂
anytrami@o2.pl
DOMOWE CZEKOLADKI A’LA REESES
100g czekolady gorzkiej
60g masła orzechowego SANTE
Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.
Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki. Rozpuścić drugą część czekolady. Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! 🙂
anytrami@o2.pl
DYNIOWO-BANANOWY PUDDING CHIA
40g nasion chia SANTE
150g puree z dyni
średni dojrzały banan, ok. 100g po obraniu
100-150ml mleka roślinnego
Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z puree dyniowym i mlekiem. Następnie dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Wkładamy całość do lodówki na min. 4h, a najlepiej na całą noc. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! 🙂
anytrami@o2.pl
Moja propozycja to pyszna sałatka z grilowanej cukinii i bakłażana, świeżego szpinaku z serem brie i orzechowym sosem.
Potrzebujemy:
1 cukinia
1/2 bakłażana
1 duży pomidor
100 g sera brie lub camembert
duża garść świeżego szpinaku
4 łyżki masła orzechowego Sante
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju roślinnego
sól himalajska różowa Sante do smaku
kolorowy pieprz do smaku
Cukinię i bakłażana umyć, pokroić w plastry i posolić. Na grillowej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego i grillować plastry cukinii i bakłażana. Świeże liście szpinaku umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w ósemki. Masło orzechowe wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawiając do smaku solą himalajską różową i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. W dużej misce bardzo delikatnie wymieszać wszystkie warzywa, dodać cząstki sera brie lub kawałki sera camembert i polać sosem orzechowym.
Laura
a763@gazeta.pl
Ponieważ Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, proponuję mój popisowy świąteczny deser – pyszny krem korzenny z marynowanymi w korzennych przyprawach suszonymi owocami. Ten deser nie tylko wspaniale
wygląda ale i cudownie, świątecznie smakuje. Idealny na zakończenie uroczystego obiadu lub kolacji.
Potrzebujemy:
600 ml wody
1 laska cynamonu
5 goździków
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
1 łyżka kaszy kukurydzianej Sante
500 g mieszanych suszonych owoców Sante (śliwki kalifornijskie, morele, rodzynki, żurawina, mieszanka premium)
Krem korzenny:
2 łyżeczki żelatyny
2 jajka
2 łyżki miodu
100 g ciasteczek jęczmiennych o smaku korzennym Sante
150 g śmietany kremówki 30 lub 36%
600 ml wody zagotować z laską cynamonu, goździkami, miodem i laską wanilii. Zostawić na około 15 minut, aż napar naciągnie. Po tym czasie z naparu odsączyć na sicie przyprawy korzenne i laskę wanilii. Korzenno – waniliowy napar ponownie zagotować i dodać do niego rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody kaszę kukurydzianą. Ciągle mieszając ponownie zagotować i gotować jeszcze chwilkę. Suszone owoce lekko pokroić i dodać do zagęszczonego naparu. Odstawić, aż owoce zmiękną i nasiąkną przyprawami. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić aby napęczniała. Jajka ubić razem z miodem w garnku na parze, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę jajeczną odstawić do przestygnięcia. Ciasteczka jęczmienne o smaku korzennym rozdrobnić w rozdrabniaczu blendera. Do przestudzonej masy jajecznej dodać zmielone ciasteczka i ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Krem korzenny przełożyć do kokilek lub foremek na muffinki i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny do przestygnięcia. Na głęboki talerz lub do miseczki nałożyć marynowane suszone owoce, na owoce wyłożyć zimny mus korzenny. Deser udekorować kleksem bitej śmietany, posypać odrobiną cynamonu
zmiksowanego z brązowym cukrem lub rozdrobnionymi piernikami. Wspaniały świąteczny deser gotowy.
Pingback: Jesienny konkurs z Sante - wyniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię