Makaron z sosem serowym i cytrynowym tymiankiem.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ser mozzarella
- serek topiony z szynką
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka oleju
- sól morska ziołowa Kamis
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
- makaron gniazdka z semoliną
- świeże gałązki cytrynowego tymianku
Makaron gniazdka gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielimy w szatkownicy Triblada, tą samą szatkownicą siekamy cebulę. Na głębokiej patelni podsmażamy zmielone mięso doprawione solą i pieprzem, dodajemy cebulę, podsmażamy dalej aż cebulka się lekko zrumieni. Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, wyciskamy również serek topiony, dodajemy suszone pomidory, podlewamy wrząca wodą i dusimy aż mięso będzie odpowiednie a sery sie rozpuszczą i zagęszczą danie. Dodajemy jeszcze śmietanę, odrobinę pieprzu i soli ziołowej. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Wkładamy ugotowany makaron mieszamy z sosem i rozkładamy na talerze, posypujemy świeżymi listkami cytrynowego tymianku.
Smacznego 🙂