Zostały mi z dzisiejszego gotowania ugotowane muszle żytnie oraz trochę farszu mięsnego z pieczonych ziemniaczanych pierogów z mięsem, postanowiłam to wykorzystać i zapiec muszle w sosie śmietanowo-jajecznym.
Muszle faszerowane zapiekane:
Składniki:
Potrzebujemy kilkanaście ugotowanych muszli żytnich,
kilkanaście łyżeczek farszu mięsnego,
trochę tartego sera,
100 ml śmietany słodkiej 30%,
2 jajka,
sól morska prowansalska Kamis,
ognista mieszanka przypraw Kamis.
Muszle faszerujemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy tartym serem. Do miseczki wlewamy śmietanę, wbijamy 2 jajka, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dokładnie mieszamy. Śmietanę z jajkami wylewamy do naczynia z muszlami, zapiekamy w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut.
Dekorujemy keczupem. Smacznego.