Przetwory domowe, kto je robi w obecnych czasach, gdzie wszystko można kupić. Ale czy te kupne są porównywalne z domowymi, czy wiemy co jest zamknięte w słoiku, czy opis faktycznie zgadza się z jego zawartością? My robimy przetwory, bo chcemy wiedzieć co jemy. Nie robimy hurtowe ilości, które zalegają potem w szafkach, ale urozmaicone po kilka słoiczków o różnych smakach. Ostatni truskawkowy przepis w tym sezonie to Truskawki w syropie karmelowym, które pozwalają nam zachować smak lata na dłużej. Są świetnym dodatkiem do deserów, ale można nimi słodzić również herbatę, szczególnie pitą w zimowe, chłodne wieczory..
Polecam też przepis na maliny w syropie
Przepis na truskawki w syropie karmelowym.
Na 4 słoiki 300 ml.
Truskawki
1 l wody
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki pokruszonego karmelu
Przygotowanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do słoików do ¾ wysokości. Wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i karmel, gotujemy aż cukier się rozpuści, a płyn trochę zredukuje. Truskawki zalewamy gorącym syropem. Dokładnie zakręcamy nakrętki.
Pasteryzujemy słoiki w piekarniku ok. 20 minut w temp. 120 stopni C.
Studzimy i chowamy w ciemne miejsce. Zimą delektujemy się ich smakiem.
Mmm, ależ one muszą być pyszne!
Ja robię przetwory – zamykanie lata w słoiczkach daje mi ogromną satysfakcję i dużo radości w późniejsze, zimowe wieczory… 🙂