Jajka z kiełbasą i papryką jadam można powiedzieć od zawsze, a że to danie w nomenklaturze kulinarnej nazywa się Szakszuka to wiem od około 10 lat! Szakszuka (w oryginale shakshouka) znaczy „wielki bałagan”. To danie robię z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. Mimo, że Szakszuka ma takie skromne i niepozorne składniki to idealnie wygląda po przygotowaniu i doskonale sprawdza się jako szybki obiad lub ciepła kolacja.
Jajka z kiełbasą i papryką. Szakszuka z kiełbasą i papryką to moja propozycja na obiad, gdyż jestem fanką jajecznych dań.
Często wydaje mi się, że coś sama wymyśliłam , a potem okazuje się że żaden ze mnie kulinarny Einstein bo np. taka szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka tylko mam instynkt do gotowania.
Do mojej polskiej szakszuki dodałam kiedyś kumin, bo mi się wydawało, że idealnie tutaj pasuje, a potem wyczytałam, że kumin MUSI być dodany, gdyż nadaje orientalnego smaku tej potrawie. Jednak tyle lat dodawałam do mojej polskiej szakszuki tylko sól, pieprz i ostrą i słodką paprykę, że danie daje sobie radę również bez niego, najważniejsze są nasze upodobania smakowe .
Przepis na szakszukę z kiełbasą i papryką.
Porcji dla 2 osób. Składniki:
1-2 pęta kiełbasy u mnie surowej polskiej, ale może być zwyczajna, czy śląska
mała cebula
po ½ kolorowej papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa)
ząbek czosnku
garść pomidorków koktajlowych
po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki i ostrej papryki
u mnie łyżeka mieszanki przypraw do qusadilla (kumin, papryka, cebula, pomidory, pieprz, chili, czosnek oregano) lub pół łyżeczki mielonego kuminu (inaczej kminu rzymskiego, nie mylić z kminkiem! )
3 jajka
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Jak przygotować Jajka sadzone z kiełbasą i papryką. Szakszuka z kiełbasą i papryką ? Kiełbasę, cebulkę, kolorową paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz paprykę. Całość podsmażamy kilka minut. Można wykorzystać duże pomidory, ale trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Połówki pomidorów koktajlowych przekładamy na patelnię i całość dusimy kilka minut. Doprawiamy potrawę wszystkimi przyprawami. Niezbyt często mieszamy. W składnikach robimy 3 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 3-4 min. Podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem lub bazylią w towarzystwie świeżej bagietki. Smacznego!
Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂
Super wygląd no i na pewno smak 🙂
Ja zawsze bardziej przysmażam szakszuke, aby pomidory były miękkie.