Dzisiaj postanowiłam trochę ocieplić nastrój zimowy. Przygotowałam pierogi z jagodami i serem. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Do tej pory wykorzystywałam ten hak do robienia ciasta na pizzę, teraz wiem, że można nim robić ciasto na pierogi.
Porcja na 1 osobę, gdyż wychodzi z tej ilości 9 dużych pierogów.
Pierogi z jagodami i serem:
1 szklanka mąki
1/2 szklanka wrzącego mleka
szczypta soli
na farsz:
1/2 kostki twarogu chudego
3 łyżki mrożonych jagód
2 łyżeczki soli do gotowania pierogów
Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko.
Za pomocą szklanki wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz z jagód wymieszanych z twarogiem, zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki, albo wykorzystać zlepiarkę do pierogów. Ulepione pierogi układamy na posypanej mąką desce (aby się nie kleiły) i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, przed podaniem posypujemy jagodami, robimy kleksy ze śmietany, dekorujemy miętą.
pycha! u mnei też dzisiaj pierożki. tyle, że ze szpinakiem 🙂
zapraszam na miss-coffie.blogspot.com 🙂
Pingback: Tradycyjne pierogi z jagodami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię