Ravioli to potrawa kuchni włoskiej. Ravioli to nieduże okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli.
Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radichio.
Farsz do ravioli przygotowałam ze świeżej domowej ricotty (wg tego przepisu), wędzonego łososia i świeżej bazylii.
Łososia posiekałam, wymieszałam z pokruszoną domową ricottą, dodałam posiekane listki bazylii, całość doprawiłam chili i pieprzem, jeśli farsz jest za mało słony, można delikatnie posolić. Polałam pierożki masłem szałwią.
Przygotowanie ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota.
Polecam pokusić się na zrobienie własnoręcznie domowych pierożków ravioli. Na pewno będzie to świetna przygoda kulinarna !
Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem (23 sztuki)
100 g semoliny
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Semolinę mieszamy z jajkiem, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota.
Dłońmi formujemy kulę i przykrywamy miską. Odstawiamy na 1/2 godziny. Bardzo ciasto cienko wałkujemy tworząc długi prostokąt, który kroimy radełkiem w paski, które smarujemy wodą. W równych odstępach układamy na jednym z nich kulki sera ricotta wymieszanego z łososiem. Na tak przygotowany pasek z farszem układamy drugi pasek i dociskamy przestrzenie między ciastem i farszem. Tak robimy z kolejnymi paskami ciasta i farszu. Następnie dzielimy paski na kwadraciki. Zagotowujemy osoloną wodę w rondlu i wrzucamy pierożki, gotujemy kilka minut 6 minut od wypłynięciu . Ravioli wyjmujemy łyżka cedzakową, polewamy masłem z szałwią.