Aby upiec na kolację Placki z kwiatów czarnego bzu pojechaliśmy z Piotrem nazrywać kwiatostany bzu nad jezioro. Czarny bez rośnie tam przy całej linii brzegowej, ale dla nas dwojga wystarczy niewiele kwiatostanów, z jednego kwiatostanu powstaje jeden placek. Jak chcecie skosztować takich placków, to się pospieszcie, bo bez zaraz zacznie przekwitać i na takie bezowe placuszki trzeba będzie poczekać cały rok, a w tym roku zostanie jeszcze możliwość przygotowania soku z owoców czarnego bzu.
Składniki na 7 placków z kwiatów czarnego bzu:
7 kwiatów czarnego bzu
1 jajko
1 szklanka mleka
3/4-1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie bezowych placuszków : Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i za pomocą trzepaki łączymy wszystkie składniki, można to zrobić mikserem.
Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, trzymając bez za ogonek. Kładziemy bez na rozgrzany olej, lekko je rozpłaszczając, gdy ciasto zacznie się rumienić od spodu odcinamy gałązkę, czyli część za którą trzymaliśmy bez.
Smażymy placuszki z obu stron na złoto na niezbyt silnym ogniu, gdyż placki się nie dopieką w środku.
Odsączamy bezowe placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, układamy je na półmisku, oprószamy cukrem pudrem. Podajemy od razu póki są gorące.Smacznego!
A czy nie brakuje tu oby mleka bądź wody???
Brakuje, mleka 🙂 Już dopisałam.