Takie sobie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał już się zaczął więc możemy to danie podać zwiększając ilość składników dla naszych gości. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce.
promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł.
kod: Straga
Polecam również sałatkę Piotra z wędzonym łososiem i truskawkami gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny.
Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Więc polecam.
Składniki:
• 1 gruszka w korzennej marynacie
• 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
• 1/4 opakowanie mixu sałat
• świeżo zmielony czarny pieprz
• włoska sól gruboziarnista
Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• odrobina włoskiej gruboziarnistej soli
Mieszamy ocet z odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki.
Przygotowanie:
Gruszkę wyjmujemy z marynaty i kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać również świeże gruszki, które należy obrać ze skórki i usnąć gniazdka nasienne lub świeżego melona np. galia. Układamy gruszki na oprószonej solą sałacie. Układamy plasterki szynki szwarcwaldzkiej, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polewamy sosem balsamicznym wg uznania.
Bardzo apetyczna i prosta sałatka warta przygotowania.
Pingback: Gruszka z szynką na liściach szpinaku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię