Pieczarki w sosie sojowo-śliwkowym to taki eksperyment kulinarny. Danie wyszło bardzo smaczne.
SKŁADNIKI:
- 5 szt pieczarek,
- 1 ser mozzarella,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki domowych powideł śliwkowych,
- 1 łyżka oliwy,
- do smaku sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyte pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je na łyżce oliwy z odrobiną soli. Do garnka przekładamy 4 łyżki powideł śliwkowych, wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, podlewamy 100 ml wody i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę. Do sosu sojowo-śliwkowego wrzucamy podsmażone pieczarki i pokrojony ser mozzarella, chwilkę całość gotujemy. Całość przekładamy na talerz, podajemy z ryżem.
Chętnie spróbuję jak to smakuje bo wygląda pysznie:-)