Przekąska w naszej kulturze to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami.
Przekąski możemy podzielić na zdrowe i niezdrowe, smaczne i niesmaczne 🙂
Jak wynika z badania IRCenter przeprowadzonego w lutym 2014 roku, blisko połowa Polaków (47 proc.) codziennie je różnego rodzaju przekąski. Właściwie niemal każdy z nas podjada coś niekoniecznie zdrowego przynajmniej raz w tygodniu (81 proc.).
Wg badań badania instytutu IRCenter „Co Ci szkodzi?” aż trzech na czterech Polaków jada niezdrowe przekąski: najczęściej są to chipsy (51 proc.) i fast foody (43 proc.) oraz przekąski typu instant (40 proc.). Niezdrowe przekąski mają swój wyrazisty smak ( słony lub słodki), a te smaki najbardziej nam smakują, do tego doskonale zabijają głód i wypełniają żołądek.
Trudno Polakom opanować chęć zjedzenia batonika, czekoladowych cukierków, czy paluszków. Czemu je jedzą? Mitem okazało się, że wybiera się wysokokaloryczne jedzenie ze względu na brak czasu. Badanie udowodniło, że najchętniej podjada się w domowym zaciszu, siedząc przed telewizorem czy komputerem. Przekąska pomaga niektórym osobom zająć ręce, często niektórzy jedzą też po prostu z nudów. Niezdrowe przekąski są też formą usprawiedliwienia stresu, czy koniecznością poprawienia sobie humoru. Mimo, że blisko połowa z nas (45 proc.) ma wyrzuty sumienia, a co czwarty Polak chowa się przed przyjaciółmi podjadając tuczące smakołyki, wciąż nie zmienia swoich przyzwyczajeń.
Wiemy, że w/w przekąski są niezdrowe, a dalej je jemy.
Jeśli jednak zjadamy coś między posiłkami, to zadbajmy o to by nasze przekąski były zdrowe i mało kaloryczne, gdyż jakość i zawartość składników odżywczych przekąsek jest bardzo istotna w naszym codziennym jadłospisie.
Można te niezdrowe przekąski zastąpić zdrowymi, np.:
- Bakaliami, suszonymi owocami (rodzynki, żurawina, śliwki) które są nie tylko zdrowe, ale też słodkie, sycące, które mogą zaspokoić apetyt na słodycze, oraz nie solonymi orzechami, migdałami, pestkami dyni, czy słonecznika. Bakalie są nie tylko bardzo smaczne, ale też są cennym źródłem witamin.
- Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie, brzoskwinie.
- Warzywami, świeże pokrojone w słupki, ćwiartki np. ogórki, marchewki, rzodkiewka
- Chipsami z jabłek lub gruszek, najlepiej przygotowane w domu w suszarce do warzyw, czy w piekarniku, Wystarczy je pokroić na plasterki i wysuszyć aż będą chrupiące.
- Mieszankami owoców z nabiałem, Sorbetami lub domowymi lodami owocowymi, wystarczy rozdrobnić owoce, wymieszać je z jogurtem naturalnym, albo dodatkowo zamrozić w małych pojemniczkach, albo zamrozić same rozdrobnione owoce.
Te zdrowe przekąski mają cenne właściwości odżywcze, w małych ilościach są niskokaloryczne, nawadniają organizm i dostarczają błonnika. Ważne jest więc nie tylko to, aby wybierać zdrowe przekąski, ale także spożywać ich odpowiednią ilość.
Pamiętajmy, że podjadać trzeba z głową!
Chyba każdy ma ten grzech na sumieniu 🙂
Ja uwielbiam zdrowe przekąski, inne typu chipsy krakersy itd. mogłyby dla mnie nie istnieć 😉 A do tych Twoich zdrowych propozycji dorzucam jeszcze gorzką czekoladę i jestem już przeszczęśliwa 😉