Sałatka Waldorf z krewetkami. Shrimp Waldorf Salad.
Oryginalna sałatka Waldorf powstała w Waldorf-Astoria Hotel w Nowym Jorku w późnych latach XIX wieku, jej autorem był Chef Oscar Tschirky. Ta sałatka początkowo składała się jedynie z jabłek, selera i majonezu. Posiekane orzechy i winogrona dodano później. Moja wersja sałatki Waldorf ma bardziej wyrafinowany smak, gdyż dodatkowo zawiera jeszcze mandarynkę, ananasa, kukurydzę i krewetki. Sałatkę robi się szybko, łatwo i jest bardzo smaczna. Jak ją skosztujecie to będziecie robić tę wersję sałatki Waldorf z krewetkami w kółko, bo to również świetna przystawka do każdej kolacji, szczególnie w Karnawale.
Składniki sałatki:
300-400 g dużych krewetek, ugotowanych i obranych
1/2 szklanki majonezu
1/3 szklanki jogurtu greckiego
łyżka soku z cytryny (lub więcej) do smaku
1-1 ½ łyżeczki musztardy Dijon
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę słodkich jabłek (około 1-1 / 2 jabłka)
mogą być czerwone winogrona bez pestek, opcjonalnie
1 szklanka startego selera korzennego na grubych oczkach (sparzyć wrzątkiem na sitku)
1/4 szklanki posiekanych orzechów, tym razem laskowych
1 mandarynka bardzo drobno posiekana (opcjonalnie)
2 plastry ananasa pokrojonego w drobną kostkę (opcjonalnie)
mała puszka 85g kukurydzy (opcjonalnie)
Jak przygotować sałatkę Waldorf z krewetkami?
Jeśli nie macie już ugotowanych krewetek, to trzeba je ugotować na parze (ok. 3 minuty) potem je ostudzić.
Przygotowanie sosu: W misce wymieszać majonez, jogurt, sok z cytryny i musztardę. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
Jeśli uważacie, że krewetki są za duże to można je pokroić na mniejsze kawałki, ale ja je zostawiłam w całości. Po 2 szt. zostawiłam do dekoracji. Krewetki wymieszać w dużej misce z jabłkami, selerem, mandarynką, ananasem, kukurydzą i orzechami. Dodać tyle sosu, aby dobrze pokrył wszystkie składniki. W razie potrzeby skosztuj i dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Można dodatkowo sałatkę posypać siekanym szczypiorkiem, jeśli go używasz. Podawaj sałatkę jak ja w szklankach, ale można też podać ją na liściach sałaty rzymskiej.