Jajecznica z rydzami

Pojawiły się rydze w naszych lasach, a to znaczy, że jesień zbliża się dużymi krokami. Dzisiaj w naszym domu pachnie grzybami. Znaleźliśmy rydze, kurki, prawdziwki, podgrzybki i sowy. Rydze są tylko 4, ale wystarczy do tego prostego, ale jakże smacznego dania na śniadanie.

Dzisiaj na śniadanie proponuję moje ulubione danie- jajecznicę, ale z dodatkiem rydzów.

Jajecznica z rydzami to sycące i bardzo smaczne danie.

Składniki:

4 rydze

1 mała cebula

3 plastry parzonego boczku

szczypiorek

sól morska i pieprz czarny Kamis

3 jajka

1 łyżka śmietany 30%

Przygotowanie:

Plastry boczku wysmażamy na patelni z obu stron, odkładamy na talerz. Cbulkę kroimy w drobną kostkę, rydze w paski i dusimy na tłuszczu wytopionym z boczku, solimy aby puściły sok, całość dusimy do odparowania, wbijamy 3 jajka wymieszane ze śmietaną, mieszamy, ja nie lubię mocno ściętej jajecznicy, więc robimy to wg uznania. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy pieprzem i przekładamy na talerz.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Jajecznica z rydzami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *