Jajecznica to potrawa którą można zrobić z różnymi dodatkami i na wiele sposobów. Miłośnikom szpinaku polecam wykorzystać go na dzisiejsze śniadanie. Szpinak z czosnkiem podsmażony na patelni już sam w sobie jest bardzo smaczny, a z jajkami jest jeszcze lepszy, do tego pokrojone w paski suszone pomidory… pycha. Łatwy, prosty i smaczny sposób na pyszne śniadanie.
Moja propozycja to jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Polecam:)
Składniki:
-
pół paczki szpinaku
-
2 jajka
- 3 suszone pomidory
-
1/2 łyżki masła
-
sól morska i pieprz kolorowy Kamis
-
1 ząbek czosnku
Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy świeżo zmieloną solą morską. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu, aż jajka będą odpowiednio ścięte, dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski. Wykładamy na talerz doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Możemy podać jajecznicę na grzankach lub połówkach bułek. Ja podałam z macą z ziołami prowansalskimi Kupiec.
Smacznego:)