Jajka u nas to podstawowy składnik, zawsze mam pod ręką 20-30 sztuk, zapas jest regularnie uzupełniany. My lubimy wszelkie potrawy z jajek. Jajecznice, omlety, jajka w koszulce to nasze ulubione śniadaniowe dania.
Tym razem przygotowałam tamagoyaki, czyli omlet japoński. Może skusicie się i przygotujecie taki japoński omlet, trochę zachodu przy nim jest jest, gdyż smaży się go warstwami, zwijając każdą warstwę osobno, ale warto się potrudzić, gdyż smakuje wyśmienicie, a jego wyglądem przykuwa oko. Łosoś wędzony i koperek to połączenie idealne, podkręcają smak tego omletu.
Omlet japoński, czyli Tamagoyaki z łososiem i koperkiem.
składniki:
3 jajka
2 łyżeczki zimnej wody
sól i pieprz do smaku w młynku
50 g wędzonego łososia z koperkiem
świeży koperek.
Przygotowanie:
Łososia i koperek siekamy drobno. Jajka roztrzepujemy z odrobiną zimnej wody, doprawiając solą i pieprzem. Masę jajeczną łączymy z łososiem i koperkiem. Rozgrzewamy natłuszczoną kwadratową blaszkę, albo patelnię o tym kształcie. Wlewamy porcję masy jajecznej wymieszanej z posiekanym łososiem i koperkiem. Rozprowadzamy kolistym ruchem po dnie blaszki. Czekamy aż masa się zetnie.Rolujemy najlepiej drewnianą łopatką do jednego brzegu. Uzupełniamy puste miejsce na blaszce nową porcję masy jajecznej i czekamy aż się zetnie. Ponownie rolujemy omlet zwijając go tym razem w drugą stronę. Robimy tak długo aż masa jajeczna się wyczerpie.