Włoski wieczór, czytaj kolacja, to coś co lubimy chyba wszyscy.
Czytelnicy wiedzą, że nasza współpraca z firmą Winiary kwitnie, ostatnio poproszono mnie o przygotowanie włoskiej kolacji, w której użyję jednego z nowych sosów z serii Italia. I tak się złożyło, że mam tak napięty tydzień, weekend poza domem rada pedagogiczna goni radę, w między czasie prowadzę Warsztaty sałatkowe w ramach Akademii Smaku, więc okazało się że sosy Italia to super wyjście dla osób zabieganych. To że sosy umiem zrobić sama od podstaw, nie muszę nikogo chyba przekonywać, bo ostatnio nawet przygotowałam serię wpisów jak zrobić sos w 15 minut.
Pomysł przygotowania włoskiej kolacji bardzo przypadł nam do gustu. Bo my Kochamy włoską kuchnię: makarony, pizze, bruschettę, sałatka caprese, panna cotta to super smaczne i szybkie dania.
Jakie proponuję menu? makaron tagliatelle z gulaszem na bazie sosu Italia Cztery sery, kurczaka, pieczarek i marchewki z groszkiem, koreczki caprese i panna cotta z truskawkami, przystawki z suszonych pomidorów i sera. Oraz obowiązkowo wino.
Podczas kolacji proponuje włączyć płytę z włoską muzyką z płyty Soul Kitchen Italy. Na pierwszy ogień poszła sałatka caprese z mozzarellą i pomidorami, z odrobiną bazylii i oliwą – ale podane w postaci koreczków. Danie główne to makaron z sosem! No i oczywiście czym byłby włoski wieczór bez prawdziwego włoskiego deseru! Aksamitna i lekka Panna Cotta z musem truskawkowo- rabarbarowym. Do tego lampka wina.
To był wspaniały, włoski wieczór i mam nadzieję, że szybko to powtórzymy, bo spędzane razem chwile na długo pozostają w pamięci!
Również Wy możecie poczuć klimat włoskiego wieczoru jeśli weźmiecie udział w konkursie na blogu „Sosy ITALIA”, który trwa do 1 lipca 2013.
Przepis na makaron tagliatelle z gulaszem na bazie sosu Italia Cztery sery, kurczaka, pieczarek i marchewki z groszkiem.
na gulasz:
2 udka kurczaka
250 g pieczarek
400 g marchewki z mrożonym groszkiem
50 ml śmietany kremówki 36 %
50 g masła
1 opak. sosu Italia- Cztery sery z bazylią Winiary
sól, chilli w młynku do smaku Z kurczaka ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w słupki w poprzek włókien. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. Przygotowujemy sos wg opisu na opakowaniu i dodajemy do mięsa, dusimy chwilkę, dodajemy marchewkę z groszkiem, oraz wlewamy śmietanę, Gotujemy aż powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, oraz chilli w młynku. Podajemy z makaronem Tagliatelle.
Powstał pyszny, kolorowy gulasz.
Poniżej na zdjęciu możecie zobaczyć co znalazło się w paczce od Winiary.
Kuchnia włoska to jest to! Uwielbiam sałatkę Caprese, a w postaci koreczków to jest dobry pomysł!
Moja ulubiona Panna Cotta!
No ba! Pasta, mozzarella, tzn. caprese 😉 i panna-cotta moje ulubione 🙂