Niedługo Wielkanoc, więc obowiązkowym menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Tym razem proponuję przygotować tę potrawę w foremkach na muffinki. Tak przygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Taka szynka w galarecie jako przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystałam jako farsz jedynie posiekaną gotowaną szynkę i gotowane warzywa, ale możemy sobie modyfikować składniki dodając np. gotowane ćwiartki jajek czy oliwki.
Przygotowałam 6 porcji, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników.
Polecam również:
Kurczak w galarecie z papryką (galat)
Kurczak w galarecie (galat)
Kurczak w galarecie (galat)
Jak przygotować Szynkę w galarecie?
Składniki:
7 dużych plastrów szynki gotowanej
mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza,
natka pietruszki,
500 ml rosołu, bulionu warzywnego, ewentualnie 1 kostka bulionu warzywnego Winiary
4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu)
6 plastrów szynki kroimy na pół, każdą połówkę wkładamy do silikonowej formy na muffiny, zakładając oba boki jeden na drugi, środek zostawiamy pusty. Pozostały plaster szynki kroimy w drobną kostkę.
Na dno kładziemy natkę pietruszki. Szynkę i warzywa naprzemiennie wkładamy do foremek. Gotujemy rosół, bulion na wywarze warzywnym, lub przygotowujemy ewentualnie bulion warzywny z kostki, potrzebujemy 1/2 litra płynu. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym rosole lub bulionie. Ostrożnie rosołem lub bulionem zalewamy zawartość silikonowych foremek..Odstawiamy do lodówki aby szynka w galarecie zastygła.
Na drugi dzień wyciągamy galaretę z foremek, ostry nóż wkładamy ostrożnie między galaretkę a foremkę, wpuszczamy powietrze i galaretka odkleja się od foremki i opada na talerz, dekorujemy szynkę w galarecie w zależności od okazji. Smacznego!