Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami

Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami jest bardzo smaczna, delikatna w smaku, do tego rewelacyjnie wygląda. Dodatkowo posypałam tartę cukrem pudrem z hibiskusa, na który przepis znajdziecie tutaj. Jagód mrożonych mam całe lodówkę, muszę je zacząć wykorzystywać.

Ostatnio przygotowywałam pysznego skubańca również z jagodami.

W tym roku zrobię również ponownie pyszną frużelinę jagodową, gdyż został mi tylko jeden słoiczek.

Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami jest warta polecenia, Piotrek się nią zajadał ze smakiem.

TartaTarta

Składniki:
– 150 g mąki pszennej
– 100 g masła lub margaryny
– 50 g cukru pudru
– 1 żółtko
– szczypta soli
farsz:
– 330 g jogurtu greckiego
– 1 op. budyniu waniliowego z cukrem
– 1 łyżka cukru pudru
– mrożone jagody

cukier, mięta

Mąkę przesiewamy do misy robota, wsypujemy cukier i szczyptę soli, mieszamy składniki hakiem robota, dodajemy posiekane zimne masło, oraz żółtko, szybko za pomocą haka robota zagniatamy ciasto. Ciasto można przygotować ręcznie na stolnicy siekając i łącząc składniki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra/dół.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko w kształcie koła trochę większego niż średnica foremek na mini tatry, wykładamy ciastem foremki. Nadmiar ciasta odcinamy wyrównując brzegi, nakłuwamy widelcem. Do środka wkładamy krążki folii aluminiowej i wrzucamy kulki ceramiczne do pieczenia tart, kto ich nie ma może wykorzystać suszoną fasolę, czy tez groch. Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.

W między czasie mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy mrożone jagody, mieszamy delikatnie łyżką.

Po wyjęciu foremek z piekarnika z podpieczonym ciastem, wysypujemy kulki, zdejmujemy folię i bez studzenia wlewamy masę jogurtowo-budyniową z jagodami, po sam rant, wstawiamy foremki ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, musimy obserwować tarty, masa musi stężeć na całej powierzchni, zostawiamy ciasto aby ostygło w piekarniku.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy tartę jogurtowo-budyniową cukrem pudrem, dodatkowo jagodami i dekorujemy listkami mięty.

Tarta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *