Gofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się zawsze z morzem kojarzą.Do tej pory w domu ich nie robiłam mimo, że mam w czym je przygotować. Gofrownicę mam na wyposażeniu jednego ze sprzętów AGD, to takie urządzenie 3 w 1, które ma wymienne płytki: grilluje, robi sandwiche, no i gofry. Któregoś dnia otworzyłam szafkę i gdy zobaczyłam płytki do gofrów postanowiłam je przygotować na śniadanie, ale małą porcję, tylko 6 sztuk dla nas dwoje. Gofry wyszły chrupiące i smaczne, dały nam namiastkę nadmorskich wspomnień ze spacerów z gofrem w dłoni. Nie lubię bardzo słodkich gofrów, więc posypałam gofry delikatnie cukrem pudrem, nie mogłam już znaleźć w szafce frużeliny jagodowej, więc posypałam gofry jagodami, które jeszcze są w zamrażalniku.
Gofry jogurtowe z cukrem pudrem i jagodami
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżka oleju
- 1 jajk0
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy je olejem. następnie wlewamy do każdej porcję ciasta. Pieczemy gofry jogurtowe ok 10 minut. Po wyjęciu z formy wykładamy gofry na kratkę, aby odparowały. Ja podawałam je z cukrem pudrem i jagodami. Każdy podaje je z ulubionymi dodatkami.
Z jagodami muszą być świetne 🙂
Pewnie, że są świetne, ale dałam je też dlatego, że mam ich sporo w zamrażalniku i muszę zrobić miejsce, bo przecież niedługo nowy sezon 🙂
Kto poprzestanie na 6 gofrach? 🙂
Michał np. ja, zjadłam 1 🙂
uwielbiam gofry ale nie wiem jaka gofrownice wybrac. na rynku jest ich duzy wybor ale wiekszosc z nich to buble na które szkoda kasy 🙁
Patrz na moc, te o dużej dają gwarancję że gofry będą chrupiące.