Przepisów na młodą kapustę jest tyle ile kucharzy. Gdy pojawia się młoda kapusta na rynku, nie ma mocnych abym jej nie kupiła:) Ja lubię przygotowywać kapustę na boczku wędzonym. Młoda kapusta z jajkami sadzonymi i młodymi kartoflami.
- 2 małe główki młodej kapusty
- kawałek wędzonego boczku
- 3 plastry świeżej łopatki
- 1 łyżka oleju
- 100 ml soku pomidorowego
- 3 łyżki sosu sweet chilli,
- sól morska prowansalska Kamis
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- kilka listków cytrynowego tymianku
Boczek i łopatkę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić na złoto. Kapustę umyć i w miarę drobno pokroić, dodać do podsmażonych wcześniej produktów, wymieszać, przykryć, dusić aż kapusta puści sok, wlać sok pomidorowy i sos sweet chilli, doprawić solą morską prowansalską, ognistą mieszanką przypraw, wymieszać, dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z sadzonymi jajkami i młodymi kartoflami z koperkiem.
bardzo smaczne, dziekuje bardzo za wrzucenie tego przepisu, bardzo dobre i nie przesadzam.