Lubię lekkie desery z owocami i galaretkami. U mnie rosną poziomki na balkonie, codziennie dojrzewa po kilka sztuk. Kiedy dostałam paczkę od Winiary z galaretkami o różnych smakach, w tym poziomkową wiedziałam od razu jak ją wykorzystam. Do przygotowania tego prostego deseru poziomkowego potrzebujemy tylko trzech składników: 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 galaretka o smaku poziomkowym (Winiary) i kilku poziomek. Jakiś czas temu przygotowałam dietetyczny deser na kefirze również z poziomkami. Polecam też deser jagodowy z limitowanej edycji galaretką jagodową.
Wystarczy w szklanym naczyniu rozpuścić galaretkę poziomkową w 350 ml wrzącej wody, przestudzić, odlać do innego naczynia 1/4, a naczynie z resztą galaretki wstawić do lodówki. Gdy galaretka w lodówce zacznie tężeć, łączymy ją z jogurtem greckim na gładką masę (najlepiej trzepaczką) i wylewamy do obręczy wyłożonymi folią, gdy masa stężeje wylewamy na jej powierzchni resztę galaretki, wstawiamy całość do stężenia.
Wyciągamy ostrożnie z foremek, odklejamy folię, zostaną niestety po niej ślady, dekorujemy świeżymi poziomkami. Jemy deser poziomkowy z apatytem.
Fajny, szybki i prosty 🙂 Takie uwielbiam najbardziej 🙂