Ciasto z truskawkami i cukrem pudrem

To ciasto z truskawkami upiekł  Piotrek, przygotował je miksując ciasto za pomocą trzepaczki, która jest na wyposażeniu blendera Kenwood.
ciasto z truskawkami
Składniki:
  • 25 dag świeżych truskawek
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 2 szt jajka,
  • 1/4 szkl. mleko,
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego,
  • 7 g proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
  • przyprawa do kawy i deserów Kamis

Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy 1/2 szklanki cukru trzcinowego do metalowej miski, dodajemy rozpuszczoną margarynę, wbijamy 2 jajka i dokładnie miksujemy za pomocą trzepaczki blendera. Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy mleko, pod koniec wsypujemy połowę opakowania proszku do pieczenia i szybko miksujemy. Ciasto wykładamy do tortownicy  posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Na cieście układamy truskawki i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 5 minut termoobieg, wyłączamy aby ostygło w piekarniku. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i przyprawa do kawy i deserów.

ciasto z truskawkamiIMG_1924

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *