Jadłam już lody gryczane, pomyślałam czemu by nie zrobić takich lodów własnoręcznie, dodałam tylko do nich mrożone truskawki. Lody z truskawek i kaszy gryczanej.
Składniki:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g kaszy gryczanej
- 250 ml skondensowanego waniliowego napoju sojowego
- 100 ml śmietany 30%
- 250 dag mrożonych truskawek
- 1 laska wanilii
Kasze mielimy w szatkownicy blendera Triblade. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia 250 ml skondensowanego waniliowego napoju sojowego. Wsypujemy zmieloną kaszę, dodajemy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii, gotujemy 10 minut, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do ostygnięcia. Blenderem miksujemy zamrożone truskawki.
Żółtka miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Dodajemy kaszę cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do zimnej masy. Dodajemy zmiksowane truskawki i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do podłużnego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co 2 godziny wyjmujemy i miksujemy mikserem, by rozbić grudki.
Gdy lody są gotowe, wykładamy po 3 gałki, dekorujemy jogurtem greckim i i płatkami czekolady.
Polecam tak przygotowane lody. Są pyszne.