Deser dzieciństwa. Pamiętacie jeszcze galaretki w cukrze? Dobrze pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się nimi z wielkim apetytem, były bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale kto wtedy liczył kalorie. Podobne są do galaretek Fresh & Fruity tylko bez nadzienia. Galaretki jabłkowe w cukrze to słodka porcja owocowego smaku.
Jabłkowe galaretki w cukrze:
Ostatnio Piotrek dopominał się o słodycze, postanowiła więc zrobić mu domowe galaretki w cukrze, ale o smaku jabłkowym, do przygotowania galaretek wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok jabłkowy.
Przygotowanie jabłkowych galaretek w cukrze jest bardzo proste. Swój zielony kolor zawdzięczają dodatkowi galaretki jabłkowo-miętowej.
Składniki:
500 ml soku jabłkowego z papierówek
½ szklanki cukru
1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej
1,5 łyżeczki żelatyny
Cukier do obtaczania, najlepiej kryształ
Przygotowanie: W rondelku mieszamy cukier z sokiem jabłkowym, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, gotujemy chwilkę aż sok zgęstnieje, wyłączamy. Dodajemy do soku galaretkę i żelatynę wcześniej namoczoną w 2 łyżkach wody, dokładnie mieszamy wszystko, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Kwadratową foremkę (25 x 25) wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę , studzimy i wstawiamy na noc do lodówki do stężenia.
Rano przekładamy z foremki galaretkę na deseczkę i kroimy ją ostrym nożem w kwadraty. Każdą galaretkę obtaczamy dokładnie w cukrze i zostawiamy w temperaturze pokojowej , aż cukier przyschnie, a galaretki będą sprężyste i nie będą się kleić.
Galaretki są świetnym słodkim dodatkiem do kawy. Dzieciom też będą smakować.
Ależ mi smaka zrobiłaś 🙂 prezentują się świetnie, muszę koniecznie wypróbować.
Mój Tato takie uwielbia!
A inne jabłka też się będą nadawać? 😉
Oczywiście 🙂
Ja połączyłam z galaretką agrestową i też wyszły świetne -pozdrawiam
Świetny pomysł
Są mało kaloryczne?