Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata!Ja przygotowuję ją identycznie.
To danie ma różne nazwy, u mnie mówiło się na nią kartoflak, z wielkopolska zwie się bambrzokiem, a nazywana też jest dziadem, kugel, kugiel, na Kurpiach rejbak, czy popularnie babką ziemniaczaną lub kartoflaną.
Polecam też przepis na:
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków
Babka ziemniaczana do perliczki
Babka ziemniaczana (Kartoflak):
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
sól, pieprz, majeranek, oregano
bułka tarta
250 g boczek, szynka
cebula ze szczypiorem
Przygotowanie:
Aby zrobić babkę ziemniaczaną nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg ziemniaków (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy (nie wylewamy płynu), dodajemy 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej i ostany z ziemniaków krochmal, trochę soli do smaku, oraz trochę przypraw: majeranku, oregano i białego pieprzu. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. godziny, aż babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę ziemniaczaną możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną
szczypiorkiem. Smacznego! Polecam.
uwielbiam wszystko co ziemniaczane, na pewno wrócę do Twojej babki, muszę tylko kupić ziemniaki ;D
Robiłam kiedyś ziemniaczaną babę z grzybami – była przepyszna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂
uwielbiam babke ziemniaczna, jadłam ja mieszkajac na Mazurach , ale teraz chetnie wracam do niej i robie , ( kiszka ziemniaczana-rowniez smaczna)
uwielbiam babkę ziemniaczaną- mieszkałam na mazurach kilkanaście lat, tam to jest danie ” codzienne” tanie i smaczne.
p.s. kiszka ziemniaczana też smaczna 🙂
Smacznie wygląda 🙂
Jest smaczna 🙂
Pingback: „Przepis dnia” i Ja w TVP 1 - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię